Три консорциума и две фирми искат мегапоръчката за 54 млн. лева за изграждане на интермодален терминал в Русе. Списъкът на подалите заявки участници бе оповестен вчера от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Прави впечатление, че с много малки изключения в него са всички големи играчи в строителството. Предстои преглед на офертите за съответствие, след което ще бъдат отворени и ценовите предложения.
В състезанието за най-големия инфраструктурен проект в общината за последните години участват ДЗЗД „Релсов път“ („Евробулпроджект“ ЕООД, „РПВ София“ ЕООД, „Автомагистрали“ ЕАД, „Парламет СЕ“ ООД), ДЗЗД „ИМТ Русе“ („Трейс Груп Холд“ АД, „Обонато Билд“ ЕООД), ДЗЗД „Брюнел“ („Автомагистрали - Черно море“ АД, „Инжстройинженеринг“ ЕООД, ДК „Инфра Инвест“ ЕООД), транспортната ПИМК ООД и „Монолит София“ АД. 
Поръчката за проектиране и строителство бе обявена още през февруари, но срокът за подаване на оферти няколко пъти бе удължаван заради неясноти в условията и обжалвания. Интермодалният терминал ще се изгражда с финансиране от Плана за устойчивост и развитие в размер на с 51.9 млн. лв. Строителните дейности включват терминална площадка с един товаро-разтоварен коловоз с дължина за 26 вагона (520 м), външни паркинги, като 2 от тях за инвалиди, 2-етажна административна сграда със застроена площ 307.5 кв.м и митнически пункт. Товаро-разтоварителната площадка ще е с ширина 68 м, разделена на 3 зони: 2 по 26 м и една по 16 м с контрол на достъпа и наблюдаване чрез видео и инфрачервени камери.
Планирано е и изграждането на пътна връзка от Индустриална зона Русе, северно от терминала с дължина около 450 м и габарит на пътно платно с четири ленти за движение по 14 м и тротоар 6 м.
Първоначалният капацитет на терминала ще бъде 57 600 ТЕУ/година, където 1 ТЕУ е един стандартен контейнер с дължина 6,1 метра. След изграждането на терминала той ще бъде даден на концесия, като концесионерът ще има възможност да увеличи капацитета до 230 400 ТЕУ/година.