Русенската фирма „ГИП-60“ ЕООД трябва да върне 100% от получената през 2015 субсидия от 226 024,61 лева, с които трябвало да започне производство на био орехи, постанови на последна инстанция Върховният административен съд. С това магистратите потвърждават решението на русенския Административен съд, което фирмата обжалва с претенции за закъсняло налагане на санкцията, въпреки че нарушенията не предизвикват съмнение.                             

Както „Утро“ писа, „ГИП-60“ ЕООД получава субсидията срещу ангажимент да закупи техника и подмени изсъхнали дървета с нови, като през следващите три години реализира био орехи за поне 540 000 лева годишно. През следващата 2016 г. обаче фирмата продала био орехи за скромните 12 735,63 лева, което съответства на количество около 600 кг. За двете години 2017-2018 г. не си дала труд да продаде и един орех и реализираните приходи били точно нула.
Според изготвената съдебна агротехническа експертиза неизпълнението на бизнес плана не се дължи на някакви форсмажорни обстоятелства. А според вещото лице заложените параметри за добив на продукция са били нереалистични и е следвало да се занижат с около 50%. „ГИП-60“ ЕООД обаче е изпълнило бизнесплана не на 50%, нито даже на 20%, колкото е допустимият според наредбите минимум, а само на 0,77%. Което по правилата на програмата означава, че безвъзмездната финансова помощ трябва да бъде възстановена на 100%.
Фирмата „ГИП-60“ е основана от добре познатия в Русе Георги Пейчев, дясна ръка на братя Бобокови в дружеството „Проект Русе“, изградило „Арена Русе“, както и управител на „Левента“ ООД. В момента той е съдружник и управител на „Агрола Екоинвест“, която получи 1,9 млн. лева финансиране по Програмата за развитие на селските райони за изграждане на ново хале за замразяване на плодове в Новград.
През април 2015 г. Пейчев прехвърля „ГИП-60“ на Иванка Георгиева Пейчева, навярно негова дъщеря. Но вероятно не фамилята Пейчеви ще върне субсидията от фонд „Земеделие“ в размер на 226 хил. лева, тъй като на 30 март тази година фирмата е отново прехвърлена на 30-годишната Десислава Емилова Трифонова. Според последния финансов отчет на „ГИП-60“ ЕООД за 2021 г. тя има активи за около 1,5 млн. лева, но задълженията й надхвърлят 2,3 млн. лева и собственият й капитал е отрицателен с над 1 млн. лева.