„Топлофикации искат над 100% поскъпване“, „Топлофикация Русе“ иска с 33% по-високи цени“ - такива заглавия чуваме по телевизията и четем по някои сайтове в последните дни. Това стана след като Комисията за енергийно и водно регулиране публикува прессъобщение относно предложенията на енергийните дружества за регулаторния период 1.07.2023-30.06.2024 г. с таблица за новите цени. И да, числата там са верни, но това, че топлофикациите ги искат, не е вярно.
Такова не съвсем коректно съобщение КЕВР прави всяка година по това време и всеки път се налага да се обяснява, понеже все има някой неразбрал. Своите предложения за нови цени дружествата изпращат в края на февруари. Както „Утро“ писа, предложението на „Топлофикация Русе“ е за запазване на досегашните цени за бита и предприятията. Тези цени, които КЕВР оповестява, се изчисляват автоматично след като дружествата попълнят в изготвената от регулатора таблица своите очаквани разходи и необходимите приходи, с които да ги покрият. В тази таблица КЕВР нанася определената от нея преференциална цена за електроенергия, получена по комбиниран начин (когато едновременно се произвежда електрическа и топлинна енергия). И се получават „предложенията“ на топлофикациите.
Всички топлофикации обаче се стремят да получат по-ниски цени за локалните си клиенти, които да компенсират с по-висока изкупна цена за произведената от тях електроенергия. И предложенията им са в тази посока, затова КЕВР търси някакъв компромисен вариант и дава на дружествата добавка към преференциалната цена - на някои повече, на други по-малко. Миналата година например при 427,46 лв./мвтч национална преференциална цена „Топлофикация София“ получи премия от още 785,82 лв./мвтч, така че нейния ток струваше по 1,21 лева киловата. Платиха го всички потребители на електроенергия в България. Включително най-бедните хора от провинцията, които с по-скъпия ток осигуряват по-евтино парно на богатите столичани. Покрай „Топлофикация София“, която е огромна в сравнение с другите, се възползват и другите топлофикации, макар и несравнимо по-малко. И така повишенията на цените им от 100% се стопяват до примерно 10%.
Всичко това няма нищо общо с пазарната икономика, а си е чисто социалистическо планиране, от което все не можем да се отървем. Поне в сферата на енергетиката. Така че, за да няма 100% поскъпване на парното някъде, токът ще трябва да поскъпне. Въпреки че „Енерго-Про“ също не иска увеличение на цените, електроенергията ще се вдигне, за да имат НЕК и ЕСО повече пари за плащане на преференциален ток.