Строителството на магистралата Русе-Велико Търново ще започне през септември. Това стана ясно по време на парламентарния контрол в петък, когато министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Георги Кръстев.
По-рано, отново в отговор на депутатски въпрос - на Иван Белчев от ПП-ДБ, само че писмен, министърът съобщи, че строителството на магистралата се отлага за догодина. Това бе част от противоречивите информации по темата напоследък, по които Кръстев поиска яснота.
В отговора си министър Шишков посочи, че през септември ще започне строителството магистралата от пътния възел при пресичането на отсечката гара Бяла-Вардим до пътен възел гара Бяла при километър 68-566.
Проектирането на обхода на Бяла трябва да завърши на 13 март догодина, за строителство са предвидени малко над 3.6 години - 1300 календарни дни.
Проектирането на трасето Русе-Бяла трябва да завърши на 12 май догодина, за строителството след това са определени малко над 4 години - 1550 календарни дни.
Когато става дума за този проект, който е от изключително значение, всяко забавяне е нередно и непростимо, заяви депутатът в диалога си с министъра.