Русенци ще трябва да почакат поне още година, че и повече, преди да видят началото на строителството на дългоочакваната магистрала Русе-Велико Търново. Това става ясно от обяснения на министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков в отговор на въпрос на русенския депутат от ПП-ДБ Мартин Димитров. 
В момента договорите за първите два участъка - от Русе до Бяла и обходът на Бяла, са във фаза проектиране. Проектирането на първия участък Русе-Бяла от км 0+400 до км 40+640 е с продължителност 510 календарни дни и следва да завърши на 12 май 2024 г.            

Проектирането на втория участък е с продължителност 450 календарни дни, а именно до 13 март 2024 г. След това експертен технико-икономически съвет към Агенция „Пътна инфраструктура“ следва да разгледа проектите и чак след одобрението им може да се премине към следващия етап, а именно същинското строителство.
Съобразно издадените разрешения за строеж продължителността на строително-монтажните работи за участъка Русе - Бяла е 1550 календарни дни, т.е. 51 месеца или над 4 години. За обхода на Бяла са отредени 1300 календарни дни или 43 месеца.
За първите два участъка от магистралата парите са осигурени от републиканския бюджет чрез бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. За изграждането на цялата магистрала до Велико Търново обаче финансиране все още няма. Проектът е включен в програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. Освен магистралата обаче с пари по тази програма трябва да изгради и обхода на Габрово включително тунела под Шипка. Заложеното европейско финансиране за двата проекта е на обща стойност 455,6 млн. евро, което заедно с националното съфинансиране е за 536 млн. евро (1,048 млрд. лева). Предвидените средства са недостатъчни за тяхното реализиране и е необходимо допълнително финансиране от държавния бюджет или друг източник на средства, посочва Шишков.