Националната мрежа за децата номинира Община Русе за наградата „Златна ябълка“ заради водената политика за подобряване средата на децата. За наградата Русе ще се конкурира с Димитровград.
Осигуряване на финансова помощ за родителите, редовните заседания на Комисията за детето и достъпната инфраструктура са само част от критериите, които са разгледани от Националната мрежа за децата. В Община Русе бе стартиран и единственият в страната Кризисен център за непридружени деца чужди граждани и деца бежанци в риск, който предлага 24-часови грижи. Неговото откриване се наложи вследствие на бежанската вълна през Дунав мост и увеличилите се опити за нелегален трафик на непридружени деца, граждани на Афганистан, Сирия и др. Неговият капацитет е 16 деца, за които отговарят 12 служители.
Общината има приета наредба, съгласно която от 2021 г. се предоставя еднократна помощ на близнаци в размер на 400 лева, а на второ родено бебе - 150 лева. Еднократна помощ до 1000 лева се отпуска и на всички самотни родители, които отглеждат дете с увреждане, или на родители с увреждане, за обучение на децата. Отпускат се и финансови средства в размер на 300 лева за деца, настанени в приемни семейства, за осигуряване на отдих и почивка.
Подкрепата си за Русе може да дадете тук - https://1june.nmd.bg/nomination/obshtina-ruse-3/.