С празничен концерт ще отбележи 120 години от създаването си военният завод „Дунарит“. За служителите на фирмата, нейни бизнес партньори и приятели ще пеят и танцуват звезди като Орлин Горанов, Веселин Маринов, дует „Ритон“, националният фолклорен ансамбъл „Българе“ и други именити изпълнители. Тържеството ще се проведе в петък, 12 май, в зала Арена Русе.
Историята на живата легенда „Дунарит“ започва през далечната 1903 година, когато на 15 километра източно от Русе Хайдрих Лангбен, Несим Шимон Израел Барутчиев и Гарабед Асланян поставят основите на неголяма фабрика за барут. През 1947 година е национализирано и преименувано на Държавна фабрика „Дунарит“. От 2005 година предприятието функционира като частно акционерно дружество.
Фирмата минава през различни етапи на развитие. Благодарение на квалифицираните кадри с голям опит в производството на специална продукция през годините са усвоени различни изделия. Успоредно с военните продукти започва производството на продукция за граждански цели - оборудване за зъботехнически лаборатории, машини за поддръжка и ремонт на релсови пътища, автомобилни уредби за ВВГ „Пропан-бутан“, пластмасови детайли и инструментална екипировка.
Днес „Дунарит“ АД е познато на международните пазари като дружество с традиции, съхранило през своята 120-годишна история опита на няколко поколения в проектирането, производството и търговията на военна и машиностроителна продукция.