„Нашата орисия: Проба, грешка, проба, грешка, грешка, грешка!“. За заглавие ползваме епиграма от новата книга на Хачик Лебикян „Сол и пипер“.
Това е третата сатирична книга на автора след „Мисли през вековете“ /2001 година/ и „Неоседлани мисли“ /2015 година/. Той е познат с изследванията си на историята на Русе и национално известен с епиграмите и афоризмите си, които единственият български вестник за хумор и сатира „Стършел“ не само редовно публикува, а и е открил за тях специална рубрика - „Мисли на ачик“. От страниците на седмичника майсторът на кратките, точни и запомнящи се остроумия прави впечатления и зад граница. Едно - но не единственото - от доказателствата за това е солидното му участие след специална покана в Антологията на арменския афоризъм „Близка далечина“, издадена от известният сръбски хуморист и преводач Александър Чотрич. През 2019 година белградският писател го включи и в алманаха „Трън и роза“, в която са събрани афоризмите на 122 български автори от края на 19 век до наши дни.
През миналата година Хачик Лебикян публикува най-сериозното изследване на арменската общност в Русе, а и в България - „Арменската общност в Русе от XVII век до 2022 г.“. Този приносен труд беше подпомогнат от Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“ и това също беше форма на оценка за стойността му.
Фондът е подкрепил автора и за „Сол и пипер“.
Без колебание това е най-силната книга на Хачик Лебикян в сферата на хумора и сатирата. За читателя тук има малка изненада. Познатите му блестящи кратки обобщения за морала, духа и света около нас са обособени в четири раздела - политически, социални, морално-етични и черен хумор. Но са предшествани от миниатюри, също толкова впечатляващи, които дават още едно основание на автора на предговора Крум Гергицов находчиво и точно да го озаглави „Продавач на смях и тъга“.
Важно допълнение към текстовете са илюстрациите на друго голяма русенско име в областта на хумора и сатирата - художника Валентин Георгиев, носител на многобройни национални и международни награди за находчивите си карикатури. Това е второто сътрудничество между двамата автори, след творческата им колаборацията в „Неоседлани мисли“.
Официалното представяне на „Сол и пипер“, безупречно оформена и отпечатана от русенското издателство „Авангард принт“, ще бъде на 14 юни в Регионална библиотека „Любен Каравелов“.