Пърформанси, спектакли и концерти бяха включени в програмата за празника на Русе - 6 май.
Началото бе поставено с празнична литургия в храма „Свети Георги“. Русенският исторически музей организира Ден на отворените врати, а по инициатива на дружество „Традиция“ и читалище „Стефан Караджа 2018“ пред Паметника на свободата в специално изграден павилион бяха изложени военни униформи, старо оръжие и предмети на бита от Русе след Освобождението.
Традиционната церемония по повод на Деня на храбростта и празника на Българската армия се състоя пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война.
„Личностите, които се раждат в Русе, ни правят силни. Нека гледаме към една обща цел - въздигане на нашия любим град и на нашата държава. Нека бъдем единни, силни, одухотворени и да не губим своята вяра“, каза в словото си кметът Пенчо Милков.
„Русе е градът, който остава в сърцето на всеки докоснал се до неговия уникален дух и история. Русе не случайно е определян като най-европейския град на България, защото хората, които живеят тук са тези, които са доказали, че носят в себе си чувството за свобода и гордост“, заяви областният управител Анатоли Станев.
Специален поздрав към русенци отправиха кметът на Гюргево Адриан Ангелеску и председателят на район Тараклия, Молдова, Иван Паслар, а председателят на Общинския съвет посрешна в кабинета си своите предшественици арх. Силвия Алексиева (мандат 1995-1999 г.), Искрен Веселинова (мандат 2003-2009 г.) и акад. Христо Белоев (мандат 2015-2019 г.).
Празникът приключи с концерт на Николина Чакърдъкова, Мария Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл.