Треньорът на „Дунав 2“ Ивайло Кирилов отбеляза преди две седмици за „Утро“, че е заложил като резерва в мача срещу „Доростол“ на 16-годишния Стефан Стефанов и че юношата се е представил много добре.
Няколко дни по-късно Стефанов тренираше с първия отбор и почти сензационно бе включен в групата за двубоя срещу „Витоша“ в Бистрица.
Като медия, която се опитва да следи по-отблизо изявите на младите футболисти, това развитие на събитията ни изненада. Стефанов бе убягнал някак от полезрението ни, затова и се опитахме да разберем повече как този младеж се озова под прожекторите за рекордно кратко време.
Първите му крачки са в школата на „Аристон“. Когато Мариян Тодоров става треньор в „Дунав“, Стефан тръгва с Тодоров. След известно време Мариян напуска базата в „Здравец“ и Стефанов се връща на стадион „Локомотив“. От миналия сезон роденият през 2007 футболист отново е във формациите на „Дунав“.
„Стефан е момче с много добро бъдеще. Има техника и поглед върху играта, все качества, толкова необходими за позицията на атакуващ халф. Личното ми мнение е, че трябва да поработи за повече бързина“, коментира за „Утро“ треньорът на 15-годишните футболисти в „Дунав“ Драгомир Григоров.
„Стефанов има всичко като футболни заложби. Интелигентен е, техниката е отличителен белег в играта му, умее да дърпа конците в организацията на атаките. Задачата пред него е да се труди усърдно и да не разчита само на безспорния си талант“, бе мнението на Самир Мъстънов, който е шеф на детско-юношеската школа в „Дунав“.
Дали Стефан Стефанов ще се превърне в явление? Рано е да се каже. Появата му в мъжкия отбор на толкова крехка възраст обаче е потвърждение, че Русе продължава да ражда перспективни футболисти. Никой не би повикал в тима момче на 16 години, ако не е сигурен във възможностите му.
Някога Миро Миронов направи дебют при мъжете на 15 години и няколко месеца. Направи го с гол срещу „Доростол“. В игра на 17-18 години бяха Станислав Пашев, Боби Стоянов, Красимир Колев.
Пламен Петков-Пачо и Сашо Тодоров дебютираха навремето за „Локомотив“ при Тодор Тодоров, когато бяха почти деца - на 16-17 години. Но играеха като гладиатори и стигнаха до националните отбори.
Стефан Стефанов има шанс да покаже какво може на тяхната възраст. Не че е задължително включването му в мачовете да бъде форсаж на всяка цена. Напротив!
Щом специалистите се произнасят, че талантът му е букет от разностранни качества, не ни остава нищо друго, освен да следим с повишен интерес развитието му. И, разбира се, да му пожелаем успех!