Електроразпределителните дружества да бъдат задължени да уведомяват писмено гражданите за предстоящите прекъсвания на тока заради профилактика на съоръженията. Това да става в районите и жилищните блокове, където се предвижда профилактика, в сайтовете на съответната община и в местни медии и средства за масова комуникация. Това предложи с писмо на омбудсмана Диана Ковачева председателят на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев. Обхватът на предложението не се ограничава до Русе, а е за всички общини в страната.
„През изминалия месец бях сигнализиран от граждани за проблеми, причинени от извършване на профилактика на електрозахранването в гр. Русе. В нашия град, от страна на „Енерго-про“, бяха извършени планови дейности, които налагаха прекъсване на подаването на електрическа енергия в определени райони. Информация за това е имало само и единствено на интернет страницата на дружеството. За всички нас е ясно, че гражданите не посещават въпросната интернет страница без повод. Налице са множество случаи на блокирани хора в асансьорите на жилищни и административни сгради. Причината за това е, че профилактиките започват в началото на работния ден, когато пътникопотокът е най-натоварен“, пише в писмото на Иво Пазарджиев до омбудсмана Диана Ковачева.
Един от аргументите му е, че дългосрочните наблюдения са показали, че хората предпочитат да прочетат закачена информационна бележка на вратата на своя вход, отколкото да следят за планираните профилактики в интернет.
Предложението няма да натовари финансово държавата или общините, а реализирането му би се приело положително и ще подобри качеството на живот на хората, посочва още Пазарджиев.
Очаква се отговорът на омбудсмана.