Разрешението на ЕС в някои храни, посочени в списък, да се използва частично обезмаслен прах от Acheta domesticus (домашен щурец), произвеждан от виетнамското дружество „Cricket One“, част от българите са на нокти, макар за притесненията им в повечето случаи да няма никакви основания. Никой у нас е не тръгнал да прави бургери от щурци, но пък проектите за ферми от насекоми се множат и вече стигат и до Русенско.
Инвестиционно намерение за изграждане на предприятие за отглеждане на ларви на черна муха войник (Hermetia Illucens) е депозирано в РИОСВ-Русе, научи „Утро“. Проектът е на регистрираната в Разград фирма за производство на земеделска продукция „Алфа Груп“ ЕООД и ще се реализира в землището на Ветово, където всъщност е базата й. За целта ще бъдат преоборудвани помещения в някогашен стопански двор. Предстои екоинспекцията да се произнесе по предложението и постанови дали за него има нужда да се извърши ОВОС.
Протеинът, който се извлича от насекомите е аналог на рибеното брашно и соевите фуражи. Продуктът е високопитателен и укрепва здравето на животните, прави ги дълголетни. Съдържа фибри, които отново са важни за доброто храносмилане, много витамини и минерали, повече калций от млякото и повече желязо от спанака. Затова се използва най-вече за производство на храна за рибки, кучета и котки и други домашни любимци. От ларвите на Черна муха войник се добива и масло, подходящо за храна на други животни, както и за олио, заместващо палмовото и соевото.
Черната муха войник е странно насекомо, което се среща предимно в тропиците и умерените региони по света. Живее много кратко - само няколко дни. Не се храни, докато е муха - няма уста, не прелита от храна на храна и не пренася зарази. Мухата набавя всичките необходими хранителни вещества, докато е в стадий на ларва. Във фазата си на муха, тя има само една цел - да яйцеполага, т.е. да се размножава.
Технологията за производство на протеин от тези мухи се смята за безотпадна и екологична. Англия, например, разполага с ферма за отглеждане на черна муха войник в сърцето на Лондон. Ферми за тези насекоми има също така във Франция и Нидерландия.
Подобни инициативи обаче имат и противници. В последните две години жители на софийското село Лозен организираха няколко протеста и водят съдебни битки срещу фабриката на фирма „Несекомо“ край селото, като твърдят, че от нея често се носят нетърпими миризми. На други места в страната такива ферми не предизвикват никакви проблеми.