Ретро седмица на Русе обяви детска градина „Радост“ и я посвети на предстоящия празник на града - 6 май. Във всеки от дните до 5 май педагозите и децата са подготвили специална програма.
Ретро седмицата бе открита вчера с дефилиране на деца, пременени в стари градски костюми пред Вазата в парка на младежта и по съседната цветна алея. Представени бяха сцени от миналото на града под общо название „Ретро вестникари“.
Работещите по Вазата служители от общинско предприятие „Паркстрой“ разрешиха на малките граждани да участват в озеленяването й, което предизвика огромна еуфория и интерес сред малчуганите.
Следват спектакли, в които костюмирани деца ще  пресъздават знакови скулптури като статуята от Паметника на Свободата, Цигуларчето от пл. „Хан Кубрат“ и детската композиция на теглещите се за ръце деца от алеите на кея.
В края на седмицата децата ще представят жива фигурална композиция, изписващата името на град Русе. Всички инициативи се заснемат в ретро стил и ще бъдат отразени на страниците на вестник „Утро“.
За всяка от основните сгради на детската градина са изработени и стилизирани тематични надписи от букви изписващи „РУСЕ“. Във всяка от буквите са вмъкнати елементи от архитектурата на града, фонове от шрифтове изписващи съответстващите на всяка една буква думи - „Развитие“, „Устрем“, „Сила“ и „Енергия“, както и елементи от работата на детската градина по прилагането на STEM и Лего подходи в образователния процес.