Историческа възстановка „Последните дни и мигове от живота на Гоце Делчев“ подготвя русенският клон на Национално дружество „Традиция“. Тя ще се състои на 4 май от 12 часа в парка до паметника на бореца за свобода на едноименния русенски булевард. Ще бъдат пресъздадени събитията от 1903 г., когато четата на Гоце Делчев взривява моста на река Ангиста на железопътната линия София-Солун. През нощта срещу 4 май същата година, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, четата му попада в обкръжение в село Баница, Сярско. Потерята, командвана от майораХюсеин Тефиков, блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но загива в битката заедно с Димитър Гущанов. Другите успяват да избягат. Гибелта на Гоце Делчев се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.
Събитието се провежда с подкрепата на Община Русе и е посветено на 120 годишнината от гибелта на българския войвода, превърнал се в икона на македонската свобода. В нея участват и членове на русенските читалища „Стефан Караджа Русе-2018“ и „Гоце Делчев-2009“.
 Възстановката е първа по рода си в Русе. От тук започва организираното движение за освобождаване на изконната българска територия - именно чрез издаването в града ни от Коста Шахов на вестник „Македония“, чийто първи брой излиза на 22 октомври 1888 година.