222 деца от Русенска област са се преместили със семейството си зад граница от октомври насам. През учебната 2021/2022-а техният брой е бил около 200. Това означава, че Русе и регионът е губил по едно дете дневно. Данните бяха изнесени по време на среща между областния управител Анатоли Станев и началника на РУО Росица Георгиева.
От началото на учебната година има над 14% ръст на върнатите деца и ученици в класните стаи спрямо същия период на предходната учебна година, съобщи още Георгиева. За това са ангажирани 31 екипа, в които са включени близо 400 души от различни институции. Те са издирвали отпадналите ученици, а със семействата им са работили педагози и социални работници. От октомври миналата година 64 деца и ученици са записани в детска градина или училище в региона благодарене на съвместните екипи. За сравнение през предходната учебна година те са били 56.
Сред положителните тенденции е, че за последните пет години делът на необхванатите в образователните институции деца и ученици до 16 години в областта, както изисква законът, е намалял с около 15%. Сега те са малко над 50.