Първи май е празник и ден на борба - на борба, която не е приключила и не е спечелена. Това е борба за по-добри условия на труд, за по-високи трудови възнаграждения, за по-справедливо разпределение на благата, които работниците създават, каза в Русе служебният министър на правосъдието Крум Зарков. 
Той и евродепутатът Петър Витанов се включиха в първомайското тържество, организирано от местната структура на БСП и синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“.
На площада бяха още кметът Пенчо Милков, депутатът от БСП Иван Иванов, ректорът на РУ акад. Христо Белоев, областният председател на БСП Тодор Йорданов, там беше и областният управител Анатоли Станев.
Поздравления към множеството отправи председателят на Регионалната структура на КНСБ-Русе Боянка Димитрова.
По повод Деня на труда БСП-Русе организира дискусия за политическото представителство на трудещите се, достойните условия и заплащане на труда.
„Из цялата страна БСП организира най-различни дискусии. Аз бях поканил БСП-Русе да участва в тази тук и тя е изключително важна. Става дума точно за политическото представителство на трудещите се, тяхната роля в залагането на политиките, в това число и в бюджета. Не може да има силна защита на работника без силна социалистическа партия. И затова случващото се в социалистическата партия и в частност с БСП е важно за всички хора - дори и за тези, които не се асоциират със самата партия“, каза преди началото на форума Крум Зарков.