Дали са много или достатъчно 80 години за човек, който се е отдал на поезията, не можа да каже и самият Иван Северняшки по време на творческата вечер, която се проведе в беленския ресторант „Янтра.“
Доста се определенията за него - издател, печатар, поет. А най-точното е само с две думи - културен деятел.
Северняшки е един от основателите на хумористичния вестник „Хайде де“, вестник за поезия „Перигей“ и списание „Искри“ в град Бяла. Стихове започва да публикува от 1958 година, като до сега е печатал в почти всички наши вестници и списания. Автор е на седем книги с афоризми и поезия. Творчеството му е превеждано на немски, руски, турски и есперанто, носител е на много национални награди за поезия. Иван Северняшки е съставител на антологията „Поезия Бяла - 2003“, редактира сборника с поезия „Моя хубава Бяла“ и много поетични книги. Много често в неделя сутрин звучат негови афоризми по българското радио. Вечерта бяха прочетени негови стихотворения, като присъстващите имаха възможност да чуят песни по негови текстове.
Творецът и човекът Иван Северняшки получи много поздравления, подаръци и цветя, включително и от кмета на Бяла Димитър Славов. 
Доста необикновена беше тази творческа вечер, организирана от Павлина Петкова и местното читалище „Трудолюбие-1884“. Самата Павлина, която е член на Конфедерацията на българските писатели и е автор на двадесет и две книги с поезия, проза, хайку, хайбуни и афоризми, представи новата си поетична книга „В душата ми пеят птици“ и сама прочете няколко стихотворения. 

Красимир МАНЕВ