Приемането на държавния бюджет е една от темите, които обединяват политиците. Служебното правителство вече обяви своите предвиждания, според които държавната хазна ще бъде с 6.4% дефицит. Това е темата на разговора с русенския депутат от коалиция ПП-ДБ - доказания експерт икономист Мартин Димитров.

- Каква е реалната ситуация с бюджета, г-н Димитров?
- Президентът за втори път накърнява международния имидж на България. Първият път беше преди около месец, когато неговите хора съобщиха, че едва ли не е фалирала държавата и че трябва да се преосмисли валутният борд, та се наложи БНБ да ги опровергава. Сега е огромна грешка да предлагат бюджет с 6.4% дефицит. Какво трябваше да направят? Трябваше да поискат официални помощни консултации с всички основни политически партии, така че всеки да предложи своите мерки за по-нисък дефицит. И давам веднага пример: ако вместо 50% вземем 100% от дивидента на държавните фирми, дефицитът пада с около 1 милиард веднага. И защо не го правят това?
- Един от аргументите е, че така държавните фирми ще останат с вързани ръце.
- Това е несъстоятелно, особено във времена като сегашните. Добре, нека внесат 97% от дивидента, да им останат 3%. Ако им се оставят повече пари, те просто ще ги прахосат - да си кажем истината в очите. Второ, служебният кабинет не само че не прави икономии, нито един разход не са спестили, а напротив - разходите за издръжка нарастват с 46%. 
- Пояснете какви са тези разходи.
- Така се водят - за издръжка - там влизат например и 1.8 млрд. лева за поддръжка на пътищата. Да, трябва да има поддръжка на пътища, но не трябва да има прахосване на пари. Между едното и другото трябва да се прави разлика. Тоест, разходите за издръжка вместо с 46%, трябва да нарастнат с 20%, което е нормално. Очакваната инфлация тази година е под 10%. Защо тогава разходите за издръжка скачат с 46%?
 Да се увеличат с 20%, което ще е два пъти повече от инфлацията
Оттук може да се спести значителната сума от 1.8 млрд лева. Предвидили са огромни капиталови разходи, за които аз нямам сведения да имат проектна готовност и да са поискали да ги гледаме проект по проект - няма как да реализират 10 млрд. лева капитални разходи.
- Защо, какво е необходимо за това?
- Трябва да са готови проектите, за да се инвестира в тях. Ако това е например път, той трябва да е проектиран и готов за инвестиране. Така че ще ги гледаме проект по проект, за да видим къде кои могат да отпаднат. Няма смисъл да се включват капитални разходи, за които е ясно предварително, че не могат да бъдат реализирани.
- Това означава ли, че те се заявяват на хартия и деформират картината, без после да се изпълняват и в крайна сметка ще изглежда, че държавата не се справя с приходите и разходите. 
- Затова казах, че това са два гафа на президента - този преди месец, когато обясняваха, че едва ли не валутният борд е пробит, което БНБ опроверга, и сега - служебното правителство да предложи такъв голям дефицит. Това се чува от българските граждани и инвеститори и международните пазари и инвеститори. Какво беше необходимо? Аз ви казах няколко първи стъпки, с които трябва да тръгнем да ограничаваме дефицита. 
Това беше важният разговор - да се проведат първо едни вътрешни консултации и да се търсят отсрещни мерки за намаляване на дефицита
Защо не трябва да се вдигат данъците - защото основна цел трябва да ни остане растежът на икономиката. За да се развива бързо икономиката, не трябва да се вдигат данъците. 
- Разглеждате вдигането на данъците като спирачка на икономиката, така ли?
- Да. Остават двете цели - Шенген и Еврозоната, като Шенген ще даде икономически растеж веднага. Румъния, освен всичко друго, ни е основен търговски партньор. Премахването на границите ще отвори износа на стоки към Европа и въобще ще даде много голям потенциал. Задал съм въпрос, който днес /вторник - б.а./ е включен в програмата на парламента - 
дали България и Румъния имат вече съвместни усилия за втори мост над Дунав край Русе
Това е много важно, защото магистралата Русе-Велико Търново трябва да започне да се реализира през септември, а тя трябва да се комбинира с втори мост, за да се използва целият потенциал. И това, заедно с Шенген, ще даде много добър икономически тласък първо тук на региона, но това важи и за цяла България. Шенген направо може да ни даде икономически растеж. 
- Имаше общи правителствени декларации, че при Русе ще се строи втори мост над Дунав, но няма конкретни стъпки в тази посока, така ли да го разбираме?
- Да, трябва споразумение между българското и румънското правителства, аз това съм поискал. Водят се някакви разговори, но какъв е напредъкът? Трябва ни още един мост тук, представете си - с Шенген експортът ще нарасне още, няма да има физически граници, но при Русе ще се образува, образно казано, фуния, която няма да може да пропусне трафика. Един такъв мост много бързо ще се изплати и ще даде възможност за значително увеличаване на експортния потенциал и въобще за развитие. 
- Да се върнем на бюджета - не е ли приемането му стремеж на всички?
- Не съм сигурен. Бюджет трябва да се приеме. Но да продължа - трето: важно е в парламента да има политическа воля за това, дефицитът да бъде намален до 3%. Да се вземат всички необходими мерки в посоките, за които вече говорихме. Но е важно да се формира такова преимуществено мнение в Народното събрание. 
- И може би да се обясни добре какво се прави и как се прави, защото сега се чуват опасения, че ще се режат придобивки, ще се режат стимули за бизнеса и т.н., за да се постигнат тези заветни 3% дефицит.
- Първите стъпки, които трябва да се направят, са да се вземат безболезнените решения - 97% от дивидентите на държавните компании да влязат в бюджета. Това е безболезнено решение - нищо не се реже, а дефицитът направо намалява. Казахме абсолютно честно, че 
тези средства, ако останат в компаниите, аз се съмнявам, че част от тях ще бъдат прахосани
- отново го казвам. На следващо място - трябва да се огледат разходите за издръжка, не става въпрос нещо да бъде орязано, но просто да не нарастват с 46%, а да нарастват с 20%.
- С колко е нормално да нарастват разходите за издръжка в един регулярен бюджет? Това е специфичен термин, какви други неща влизат в разходите за издръжка?
- Казахме, че в разходите за издръжка се включват всякакви неща - например поддръжката на пътища, заплатите са отделно. Това са различни покупки на администрацията - поддръжка на пътищата, поддръжка на инфраструктурата - сгради и т.н. Тук нормалното е да сравняваме нарастването на тези разходи с нарастването на инфлацията. Дори ако приемем, че те ще нараснат с 20%, а не с 46%, това вече ще води до едно голямо спестяване. Затова е много важно да имаме, а ние нямаме конкретните проекти и конкретните пера. Поискали сме ги, за да можем да видим, кое може безболезнено да бъде просто премахнато. Същото важи и за капиталовите разходи - 
има ли смисъл да пишем проект, за който е ясно, че няма готовност да бъде изпълнен
и така само да увеличаваме дефицита. 
- Какви са рисковете страната да остане без бюджет?
- Аз виждам в поведението на президента, че той иска да продължи да управлява и да продължат тези служебни кабинети, но това не е добра алтернатива за България. Така че, независимо какво се случва с процесите за избор на правителство - да ги оставим отделно, бюджет трябва да се приеме, и то бюджет с правилните параметри. Надявам се Народното събрание да подходи много отговорно към тази тема, защото 
нямаме право на никакви експерименти в момента
Давам ви пример: миналият парламент за два дни прие седем диференцирани, т.е. понижени ставки за ДДС. И аз тогава им казах така - дайте да видим ефектите, първо - това намалява ли цената на стоката, хората имат ли полза от това, или нямат, преди да го приемем. Не, приеха ги. И сега например ГЕРБ, които много се оплакват от бюджета, това ги питам - добре, защо приехте седем диференцирани ставки по ДДС за два дни? Без да има един ефект.
- Бойко Борисов сега казва - ако няма правителство, няма да има бюджет.
- Това не е коректно, не е честно. Защото това е все едно да кажем: ние няма да се грижим за хората, ако няма правителство. Защото вижте, бюджетът носи една финансова стабилност, тя е стабилността на хората. Ние, независимо какво става с кабинета, трябва да им осигурим тази стабилност. Аз не приемам тази логика, отхвърлям я категорично и призовавам всички да я отхвърлят. Това е все едно, ако няма правителство, ние няма да се държим отговорно - не. И аз 
призовавам всички да сме отговорни, никой няма право на такова поведение
Това е все едно, някой да каже: ако не ме изберете, нищо не ме интересува - няма такова нещо. Много е важно бюджетът да бъде приет, защото дава първо рамки и дава сигурност. Защото, още повече след тези две изпълнения на Радев и на неговия екип, които създадоха нестабилност, сега е два пъти по-важно да се приеме бюджетът, и то с 3-процентен дефицит. 
- Каква е всъщност реалната икономическа ситуация в страната?
- Ние преживяхме две кризи - Ковид пандемията, която, надявам се, отшумява и войната на Русия срещу Украйна, която продължава и ние продължаваме да й плащаме последствията. Тези две кризи, няма какво да се лъжем, оказаха влияние на всички сфери, включително и на бюджета. И то силно негативно въздействие, тъй като войната в Украйна прекъсна много вериги на доставки, много инвеститори фалираха, много производства бяха забавени и това си има своята цена. Тези поскъпвания, които гледаме в момента, до голяма степен се дължат на войната. Не само, разбира се, има и други причини, но до голяма степен се дължат на войната. 
Нашата голяма цел трябва да бъде българската икономика да расте с ускорени темпове
въпреки всичко, защото ние имаме да догонваме европейски стандарти.
- Но възможно ли е това?
- Възможно е, вижте Румъния - тя вече задмина Гърция и достигна Испания като брутен вътрешен продукт на глава от населението. Това е Румъния, от която искахме едно време да се откачим, сега е вече далеч преди България. Какво направиха повече от нас - аз просто гледам обективно - направиха съдебната реформа, при която ценното е, че всички са равни пред закона. Който участва в корупционни практики и кражби, носи отговорност. Няма значение той на власт ли е, министър ли е, министър-председател ли е, или е кмет - това направиха те. И виждате разликата с България. 
- Това стимулира инвестициите във всички сфери - и външни, и вътрешни. 
- Точно така - 
като видят инвеститорите, че има истинска битка с корупцията, инвестират по-смело
- и местните, и външните. Между другото, гледах много хубав анализ - за последните 10 години инвестициите в Румъния нарастват средно с 3.5%, а в България нарастването е близо до 0 - ето това е разликата, точно инвестициите са повече. 
- И те сега виждат ефекта на натрупването, а ние сега пък се надяваме да не ни разделят от тях.
- Да, защото те благодарение на тези истински, повтарям - истински реформи и истинска съдебна реформа, ни изпревариха. Румъния е тук, на една ръка разстояние и да ви кажа честно, за мен тази тема е болезнена, аз не приемам и не искам България да изостава.
- Нещо оптимистично няма ли все пак?
- България има огромен потенциал. Още тази година можем да влезем в Шенген, което да ни донесе растеж, развитие, инвестиции - всичко. Освен това, имаме достъп до огромни европейски фондове. Ако бъде реализиран Планът за възстановяване и устойчивост, заедно с реформите, които са записани там - това ще ни донесе още развитие и растеж. 
Ние сме в ситуацията „Вода гази, жаден ходи“
 - Но като че ли за този план само се говори, а нищо не се прави по него. 
- Много интересното е, че правителството изостава в неща, които иска и няма нужда от парламентарни действия, т.е. това са неща, които те сами могат да направят, а точно там има изоставане и ние ще го изясним точно какво е. България наистина има огромен потенциал. Много малко усилия трябват - малко да си подредим нещата, да пресечем корупционните практики, да направим тази прословута съдебна реформа.
Малко усилия трябват, България да тръгне да се развива бързо
и да догони европейските икономики.  
- Това нещо може ли да се случи - съдебната реформа и всичко останало?
- Категорично може, още повече че ножът вече е допрян до кокала. Много хора разбраха, че без това не може да се мине. Разбраха и друго важно нещо - че това, което искаме, не е някакъв лукс или приумица, а това е спешна необходимост, без която не можем.