Дует „Ритон“, Николина Чакърдъкова и ансамбъл „Българе“ са музикалните гости на Празника на Русе 6 май - денят на покровителя на града св. Георги Победоносец. Четиридневната празнична програма е богата на различни събития, които ще радват русенци и гостите на града.
Началото поставя изложбата „През обектива на старите русенски фотоателиета“, която ще бъде открита в библиотека „Любен Каравелов“ на 3 май в 17:30 ч. На следващия 4 май в Доходното здание ансамбъл „Българе“ ще представят фолклорния си спектакъл „Паисий“. Дунавската задруга отваря врати на 5 май в 10 ч на ул. „Витоша“ 18 за всички любопитни да се докоснат до майсторството на народните занаяти и техните пазители. От 18 ч Художествената галерия ще отбележи своята 90-годишнина с „Диалози между поколенията“. Денят ще завърши с концерт на дует „Ритон“ от 20 ч на площада пред Общината.
На празничния 6 май в храм „Св. Георги“ от 9 ч ще бъде отслужена Света литургия, а от 11:30 ч пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война ще започне тържествената церемония по полагане на венци и цветя за Деня на храбростта и Българската армия.
Целият ден е изпълнен с различни и интересни събития. 10.30 до 12.30 ч дружество „Традиция“ и читалище „Стефан Караджа“ ще излагат военни униформи, старо оръжие и предмети от бита в павилион пред Паметника на свободата. В 12 ч на пл. „Хан Крум“ започва хепанингът на учениците от Музикалното училище, а пред Доходното здание диригентът Димитър Косев ще ръководи традиционния концерт „Русе дирижира операта“. Един час по-късно актьорите от Драматичния театър организират „Ловци на театрални съкровища“ пред Паметника на Свободата, а наградите са подаръчни ваучери за спектакли. За най-малките русенци от 13:30 ч пред Съдебната палата Кукленият театър ще играе „Трите прасенца“. Отново там, но от 16 ч ще започне хоротеката на Фолклорен танцов театър „Найден Киров“. Певци итанцьори от Детския център и Младежкия дом и актьори кукленици ще озвучат празнично Младежкия парк от 16 до 18 ч. За русенци и гостите на града сдружение „КултурТур Русе“ организира от 18 ч Ruse Summer Free Tour - безплатна пешеходна обиколка по забележителни сгради и обекти в централните части на града, която ще тръгне от Паметника на свободата. През целия ден посещенията в Историческия музей ще бъдат безплатни. 
Празникът ще завърши с два великолепни концерта. Музикантите от Биг Бенд Русе под диригентската палка на Димчо Рубчев ще зарадват публиката със свои изпълнения пред Доходното здание от 17 ч. А от 20 ч пред сградата на Общината ще започне концертът на неповторимата Николина Чакърдъкова - подарък за русенци от Община Русе и „Дунарит“.