Влаковете в България се движат със скорости като през 19-и век, но някъде през следващата година русенци ще могат да летят със 160 км в час по жп линията до Букурещ и летище Отопени. Директната жп линия Букурещ север-летище Отопени-Гюргево-Русе е изцяло румънски проект. Този нов влак обаче ще бъде алтернативен и достъпен транспорт за жителите на нашия град и целия регион около него. 
Линията Букурещ-Гюргево е първата влакова линия в Румъния и е открита през 1869 година. През 2005 година обаче е затворена след срутването на моста „Арджеш“ над едноименната река в Градище. От тогава до днес влакове между дунавския град и столицата се движат по заобиколен маршрут, който удължава разстоянието с 60 км и пътуването с повече от час и половина. Това скоро ще се промени, а с него вероятно и развитието на част от България.
Отварянето на директната линия Букурещ-Гюргево-Русе бе планирано за тази есен, но заради проблеми със строителството е отложено за догодина. Втори етап на проекта трябва да вдигне проектната скорост на трасето до 160 км/ч, а крайната спирка ще е летището Отопени, което има двойно по-интензивен въздушен трафик, включващ много повече дестинации от софийското и затова се ползва много повече от русенци.
Влаковата линия Букурещ-Гюргево ще бъде част от проекта за регионален влак в южната част на румънската столица. Проектът е в синхрон с още по-амбициозните планове на Румъния за развитие на реките Арджеш и Дъмбовица, както и за създаване на изкуствен канал Букурещ-Дунав, който съвсем наскоро беше одобрен за европейско финансиране по линия на кохезионните фондове.