2,4 милиона нагревателя за автомобилни климатични системи ще произвежда заводът на германската „Еберспехер“ в Индустриална зона Слатина. Първата копка на новото предприятие бе направена вчера от кмета Пенчо Милков, управителя на „Ебершпехер България“ Руслан Папазян и други официални лица. В следващите месеци ще се изгради сграда с площ 17 000 кв. м. Устойчивата енергийна консумация на производствените и офис зони ще бъде осигурена чрез фотоволтаична система на покрива. 
До края на есента се планира сградата да бъде завършена, а производството да започне в началото на 2024 г. Немският автомобилен доставчик ще открие около 180 работни места тази година, които ще се увеличат до 500 в дългосрочен план. До 2025 г. се очаква годишното производство на нагреватели да достигне до 2,4 милиона. За да откликне на високите изисквания на пазара, производството стартира през януари тази година във временна сграда. 
В бъдеще международните автомобилни производители ще бъдат снабдявани с електрически нагреватели от завода на „Еберспехер“ в Русе. Продуктите ще се използват в електрическите превозни средства и хибридни модели за европейския пазар.
С приблизително 10 600 служители на 80 места в целия свят групата „Еберспехер“ е една от водещите разработчици и снабдители в автомобилната индустрия. Семейната фирма със седалище в Еслинген, Германия, предоставя иновативни решения за изпускателните системи, автомобилната електроника и топлинно управление на широко разнообразие от превозни средства.  През 2021 цялата група генерира приход около 6 милиарда евро.
„Това е бъдещето на автомобилната индустрия. Радваме се, че град Русе и неговите граждани ще имат шанса да допринесат за неговото развитие“, каза на церемонията кметът Пенчо Милков.