Нова внушителна финансова корекция за Община Русе, този път на стойност 3,55 млн. лева, ще разглежда Административният съд в Русе. Санкцията е наложена по изпълнението на обществената поръчка за закупуване на нови тролейбуси, която бе спечелена от чешката фирма „Биофрог ЦЗ“. Стойността на договора за доставка на 15 нови тролея е за 14 212 500 лв. без ДДС, а Управляващият орган на програма „Околна среда“, която финансира покупката, е за 25% от тази сума или за 3 553 125 лева. Община Русе естествено обжалва решението.
Регионалното министерство, което управлява европрограмите, толкова усърдно налага всякакви корекции, че изглежда сякаш служителите там получават премии за всеки орязан лев за бенефициентите. 

Повечето от тези финансови санкции са толкова зле мотивирани и подготвени, че падат в съда, който по правило не вижда сочените в актовете нарушения. Но пък се отваря доста работа за юристи и съдии.
Финансовата корекция по договора за доставката на тролейбуси от „Биофрог ЦЗ“ най-вероятно ще се развие по същия сценарий. Обществената поръчка вече бе разглеждана заради обжалвания първо в Комисията за защита на конкуренцията, а после и от Върховния административен съд. И в двата случая нарушения не бяха констатирани. Но Управляващият орган по програмата може да посочи нови, неразглеждани досега аргументи, така че за магистратите навярно пак ще има доста работа.