Шести международен фестивал за китарни оркестри и ансамбли ще се състои от 26 до 28 април в Русе. Организатор е Националното училище по изкуствата (НУИ) „Проф. Веселин Стоянов“, съобщи директорът на учебното заведение Мария Дуканова.
В музикалният форум ще се включат около 80 китаристи - ученици, студенти и преподаватели.
Фестивалът ще бъде открит с концерт на двата китарни оркестъра на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ - „Буболек“ и „Аугмент“.
В тридневната програма ще се изявят китарният ансамбъл към НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен, ансамбъл „Арфи и китари“ към НУИ „Любомир Пипков“ - София, пловдивският китарен ансамбъл „Академика“, както и румънското дуо Ана-Мария Бибеску и Раиса Михай.
Музикалният форум ще бъде закрит с концерт на фестивалния оркестър, в който ще се включат около 70 музиканти, участващи в събитието.
„Радваме се, че в продължение на три дни Русе ще бъде китарна столица на България“, каза Дуканова.
Тя припомни, че международният фестивал е създаден през 2009 г. по идея на дългогодишния преподавател по китара към НУИ в Русе Иван Кочев, който почина през 2019 година.
„Продължаваме създадената от Иван Кочев традиция. Основни организатори на фестивала са неговите ученици, а сега преподаватели в училището - Антон Йовчев, Радослав Михайлов, Антони Масуа и Лиляна Игнатова“, каза Дуканова.
Четиримата учители по китара обясниха, че преподават в училището на 38 ученици - от първи до дванадесети клас.