Държавен архив-Русе извади от фондовете си и публикува факсимиле на информация в русенския ежедневник „Русенска поща“ от 1 юни 1926 година по повод вчерашния международен ден в памет на „масовото изтребление“ на арменците в пределите на Османската империя. Трагедията е дело на младотурските власти в периода 1915 и 1916 година.
От 2007 година 22 страни декларират официалното признаване на събитията от този период като геноцид. Също както тях, тази гледна точка се приема и от повечето изследователи и историци. Повечето членове на арменските общности по целия свят са оцелели от арменски геноцид както и техните потомци.
Паметта на жертвите на арменския геноцид се почита всяка година на 24 април. На 24 април 2015 година във връзка с отбелязване на 100-годишнината на събитието, българското Народно събрание приема декларация, с която признава „масовото изтребление“ на арменци.
По този повод вчера арменската общност в Русе поднесе венец пред Паметника на Свободата. След това в двора на арменската църква „Сурп Аствадзадзин“ отец Дирайр Хадавян извърши възпоменателна служба в памет на светите мъченици.