Върховният административен съд отмени окончателно поредна финансова корекция, наложена на храм „Свети Георги“ по изпълнения заедно с храм „Света Петка“ и църквата „Свети Пантелеймон“ във Ведя, Румъния, трансграничен проект „Християнско наследство в културния коридор Русе-Гюргево“. Това е вече трето дело, което Министерството на регионалното развитие и благоустройството губи срещу двата русенски храма, а предстои и решение по четвърто срещу „Света Петка“.
Поредната странна наложена корекция е в размер на 10% от сумата 385 593,24 лева с ДДС, платена по договора с един от изпълнителите - „Свети Георги Победоносец“ ООД. Съставът на ВАС всъщност потвърждава решението на русенския Административен съд, който през септември миналата година постанови, че нарушенията, визирани от МРРБ, заради които е наложена санкцията, всъщност не съществуват. Върховните магистрати също смятат, че процедурата е съответствала на правилата за провеждане на обществени поръчки и нередности няма. 
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. МРРБ ще трябва да заплати на храм „Свети Георги“ и сумата от 1400 лева, представляваща адвокатско възнаграждение за касационна инстанция.
Проектът „Християнското наследство в културния коридор Русе-Гюргево“ бе реализиран с основната цел да насърчи интегрираното развитие на трансграничния регион Русе-Гюргево чрез развитие на културно-религиозен туризъм. Той бе финансиран по програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България 2014-2020 г. Общата му стойност бе 1 499 991,21 евро, като размерът на безвъзмездната финансова помощ от ЕФРР бе 85%.