Кметът на Гюргево Адриан Ангелеску бе сред участниците в поклонението пред паметта на българските революционери, работили в съседния на Русе град за освобождението на родината. То бе част от традиционния велопоход Русе-Гюргево, организиран от ВМРО под наслова „Помни героите!“ и посветен на годишнината от Априлското въстание.
В похода тази година се включиха около 250 участници. Най-възрастният отново беше Петър Симеонов, вече на 82 години, а най-малкият - петгодишният Аспарух Димитров, преминал разстоянието във велобагажника на майка си. Наред с хората от Русе имаше колоездачи от Пловдив и Варна.
Първото спиране не велоколоната беше пред паметната плоча на мястото на пристанището, откъдето през май 1876 г. четниците на Христо Ботев се качват на кораба „Радецки“. Тъм съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов държа реч в присъствието на Адриан Ангелеску.
Крайната точка на велопохода бе паметната плоча в района на пазарния площад в Гюргево, отбелязваща мястото на дома, в който е заседавал Гюргевския революционен комитет, приел решението за Априлското въстание. Там слово произнесе председателят на ОбС-Русе Иво Пазарджиев.