Русенската болница ще получи 200 000 лева за ремонт на Детското отделение. Това съобщи депутатът Добрин Данев по време на инициираната от председателя на здравната комисия на Общинския съвет д-р Теодора Константинова среща с медиците, народните представители и местната власт за обсъждане на състоянието на потъналата в мухъл Педиатрия.
Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева увери, че средствата вече са заложени в капиталовите разходи на болницата, след като още през есента управителят на МБАЛ-Русе е поискал тази сума, поясни Данев, който бе единственият депутат на срещата.
В момента в стаите на отделението пълзи мухъл, а тоалетните са само 4 за 45 легла и за около 40 родители, които придружават болните малчугани.
Управителят на болницата д-р Владин Петров обясни, че покривът на сградата е подменен миналата година с държавни средства и че сега е в перфектно състояние. Дограмите също са нови. Мухълът не е от течове, а от конденз, влагата се получава най-вече заради сушене на детски дрешки в стаите.
При предстоящия ремонт отделението ще бъде измазано, ще се направят още няколко тоалетни, както и вентилационна система.
Санитарен възел във всяка стая е модерният стандарт, но той ще бъде реализиран, когато стане възможно преместването на Детското отделение на 9-я етаж на Хирургическия блок, отбеляза д-р Петров.
Това обаче изисква първо да приключи спорът за собствеността между болницата и Онкологичния център. В момента се очаква решение на Апелативния съд, но нищо чудно делото да стигне и до трета инстанция. Както обясни д-р Владин Петров, той не е упълномощен да сключва извънсъдебни споразумения, каквото предложение има от Общината. В същото време председателят на Съвета на директорите бил категоричен, че обжалването трябва да продължи, ако решението не е в интерес на болницата.
Впрочем всички присъстващи подкрепиха тезата, че е най-добре имотният спор да бъде разрешен от съда. Тогава вече може да се намери трайно решение. Кметът Пламен Стоилов потвърди намерението на Общината, ако собствеността бъде присъдена на Онкото, със следваща процедура тя да бъде апортирана в активите на болницата срещу увеличаване на общинския дял в нея.
Намеренията са, когато тази сага приключи, Детското отделение да се премести на 9-я етаж, на първия болницата да направи модерно Спешно отделение. А операционните и леглата на Онкото да отидат в закрития вече Кожен диспансер. В сградата на бившата Педиатрия пък се планира да се разкрие Кожно отделение. Така че инвестицията от 200 000 лева няма да е хвърлена на вятъра. Когато рокадата бъде осъществена, за преустройството ще са нужни по-малко средства, заяви кметът Пламен Стоилов.
По време на срещата бяха повдигнати и други имотни казуси, свързани с разделението на собствеността на лечебните заведения. Собствеността на земята, върху която Тубдиспансерът иска да се разширява, е смесена. Затова вероятно също ще има дело. Тротоарът, вместо да е на Общината, е в активите на МБАЛ-Русе, общинска земя пък се намира зад оградата на болницата. Целият този безумен възел също трябва да бъде разсечен.
Д-р Руденко Йорданов, който е част от Съвета на директорите на МБАЛ-Русе, препоръча и те да бъдат решени по същия начин като днешния - с диалог между заинтересованите страни. А д-р Теодора Константинова подчерта колко е важно Русе да има депутатско лоби, политическите страсти да бъдат загърбени и да се работи в интерес на хората. И кметът Пламен Стоилов, и областният управител Венцислав Калчев също застанаха твърдо зад тази теза.