Състезателката на „Юнак“ /Русе/ Юлияна Янева върви като експрес на европейското първенство по свободна борба за мъже и жени в Загреб. Пред очите на почетния президент на федерацията Валентин Йорданов и друга легенда на русенската борба - Рахмат Сукра, Юлияна се класира за финала в категория до 68 килограма. Късно вчера в спор за златото тя излезе на тепиха срещу украинката Ана Белинска.
 Янева, която лекува контузия много дълго време, а във федерацията витаеха някакви съмнения, че не я бива като титулярка в категорията, започна с технически туш 10:0 срещу туркинята Несрин Баш. А Баш въобще не е случайна боркиня - зад гърба си има европейска и световна титла при жените до 23 години! Последва разправа и с унгарката Ноеми Сабадош - 13:2.
Полуфиналната борба срещу Адела Ханжликова от Чехия не се състоя, защото чехкинята получи лекарска забрана. Така Янева стана поне сребърна медалистка.
Сметката дотук за русенските национали е финал и бронзов медал на Георги Вангелов. Старши треньорът на „Юнак“ и държавен селекционер Валентин Ангелов излезе на плюс, след като други двама негови избраници -  Рамазан Рамазанов и Микяй Наим, станаха вицешампиони.
Както се и очакваше, Али Паша Умарпашаев загуби борбата срещу италианеца Франк Чамизо, но после се добра до схватка за трето място. Умарпашаев обаче пропусна тази среща и завърши пети на 74 килограма.
Надеждите на нов български медал са свързани с Биляна Дудова /62 кг/. Тя ще се срещне за начало срещу победителката от двубоя между полякиня и италианка.
В актива си Биляна има 4 титли от европейски първенства.