Малко над 2,8 млн. лева е получила от продажби на търговски имоти по закона за приватизация Община Русе от 2020 година досега. 2 милиона от тях са от двете големи продажби през тази година - на бившия кожен диспансер, купен от „Медика“ за 1,03 млн. лева, и на 50% от акциите в „Сплендид“ АД, купени от другия съсобственик за 947 022 лева. В предишните години са сключвани малко на брой сделки за скромни суми и разходите за приватизационния процес достигат 30-40 на сто от получените финансови средства. Това показват данните, изнесени по време на вчерашната сесия на Общинския съвет от зам.-кмета Златомира Стефанова в отговор на въпрос, поставен от съветника Деян Недков. 
През 2020 година са сключени три приватизационни договора на обща стойност 184 308 лева. През 2021  - два за 124 641 лева, а през 2022 - 4 за 484 200 лева. 
Питането на Деян Недков бе свързано с предложението му да се намалят възнагражденията на членовете на комисията за приватизация и следприватизационен контрол, които в момента вземат по една минимална заплата /МРЗ/ за всяко заседание, докато останалите им колеги получават по 18% от МРЗ. И изнесените данни като че ли подкрепят такава промяна, защото в някои години разходите за приватизационния процес са твърде голям процент от получените приходи. През 2020 например те възлизат на 81 318 лева, което е 44% от получените от продажбите приходи. През 2021 г. разходите са 38 444 лв. или 31% от приходите. През 2022 г., когато постъпленията са вече за доста по-значителна сума, процентът пада до по-приемливите 11%.
Разходите за процеса на приватизация включват не само възнаграждението на членовете на комисията за приватизация и следприватизационен контрол, но и възнагражденията на членовете на тръжните комисии, организиращи и провеждащи публичните търгове за продажба на общинска собственост, обясни пред Общинския съвет Златомира Стефанова. И е факт, че администрацията трябва да следва определени законови процедури, което до голяма степен й връзва ръцете. Но пък очевидно продажбата на малки като стойност обекти носи твърде малки приходи на Общината, особено когато за всяка от тях се правят заседания на комисии и търгове. И може да се помисли за групирането на няколко обекта, които да се придвижват за продажба заедно.