До началото на май ще приключи работата по Водния цикъл в централната градска част. Всички дейности по полагане на водопроводи и канали в централна градска част са извършени и предстои възстановяване на настилки, което се прави съгласувано с Община Русе. Считам, че до края на месец юли тази година ще приключи цялата работа по проекта. Това прогнозира вчера на заседанието на Общинския съвет управителят на „ВиК“-Русе инж. Илиян Милев. 
Живеещите в кварталите Средна кула и Долапите ще си заплащат таксите за канализация и пречистване дори ако не са присъединени към новоизградената канализационна мрежа, съобщи в отговор на въпрос от общински съветник инж. Милев.                     

До момента едва 15% от домакинствата в двата квартала са използвали възможността да се присъединят към мрежата още по време на строителството. Канализационното отклонение е изградено до границата на всеки имот, а според Закона за устройство на територията всеки собственик има ангажимент да преправи инсталацията си и да се присъедини към мрежата. 
Очакванията на инж. Милев са това да стане в следващите месеци със затоплянето на времето. На този етап санкции за неприсъединяване не са обсъждани, като собствениците ще получат уведомления и срок за изпълнение от дружеството или от Общината, на която ще бъде предаден този актив. Но таксите за канализация и пречистване ще се заплащат независимо от това дали е присъединен имота или не, каза управителят на „ВиК“-Русе.