Традиционни прояви като националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ на ДТ „Сава Огнянов“, международния конкурс „Франц Шуберт“ на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, международния фестивал „Живи статуи“ - Наследството“ на Кукления театър, международния литературен фестивал на МД „Елиас Канети“ и националния фестивал „Сцена под липите“ в Николово са сред 30-те проекта, които ще получат средства по Програма „Култура“ на Община Русе, която тази година разпределя 120 000 лева.
Сред интригуващите нови идеи, които ще бъдат финансирани, са „За Слави Шкаров. От приятелите“ на Издателска къща „Парнас“, „50 години творческа дейност на художника Николай Караджов“ на Дружеството на художниците, „Стефан Караджа и наследниците му в Русе“ на читалище „Стефан Караджа“ и „Мост през вековете. Възстановка на стара Сандровска сватба“ на читалището в селото „Васил Левски 1928“.
Постъпилите 46 предложения са разгледани от две комисии - 4-членна комисия за установяване на административно съответствие и допустимост на кандидатите и проектните предложения, и 7-членна комисия за оценяване и класиране. Проектите са оценявани самостоятелно и независимо от трима външни експерти, след което финалното класиране е осъществено в пълен състав на комисията.
Сред отпадналите проекти правят впечатление концертът на супергрупата „Легендите“ на „Ивент Мастърс“ ЕООД, „Цветните килими на Русе“ на читалище „Зора 1866“ и „Primus inter primi: Книга за Йордан Просеничков“ на сдружение „Артцентрик“. В първия случай препъникамъкът е, че фирмата не отговаря на изискванията на правилника на Програма „Култура“, а в останалите два - че стойността на административните разходи не може да надвишава 5% от стойността на исканата сума.
Пълният списък на одобрените отхвърлените проекти е публикуван на сайта на Община Русе.