Турски гражданин е осъден в Русе на година и половина затвор и 10 000 лева глоба за опит за превеждане на мигранти през границата, съобщи Светлана Енчева от пресцентъра на Съдебната палата.
Случаят е от 9 септември миналата година. Тогава на Дунав мост в камиона на 32-годишния М.С. са открити 43-ма мигранти, сред които и непълнолетни. Престъплението е било планирано още в град Одрин, където подсъдимият натоварил в хладилното полуремарке дини за Украйна и оформил митническите документи. След това отишъл до гориста местност край града, където в камиона се качили сирийски и иракски граждани.
М.С. подменил турската митническа пломба с друга, смятайки, че след като товарът бил запечатан в Турция, контролните органи ще приемат, че вратите на полуремаркето не са били отваряни. Така около 20.50 часа пристигнал на Дунав мост, заплатил таксата за преминаване през моста, но бил отбит встрани за извършване на рентгенова проверка. При нея били забелязани човешки силуети сред дините. Така проверяващите отворили полуремаркето, в което били бежанците.
Турският шофьор се признал за виновен, като сключил споразумение с прокуратурата, одобрено от Районния съд в Русе. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.
В началото на месеца друг шофьор получи присъда от Русенския районен съд за опит да преведе през граница мигранти. Той беше наказан с година затвор и 10 000 лева глоба.