Изграждането на големия буферен паркинг за 700 камиона на бул. „България“ напредва с бързи темпове и изглежда заложените срокове ще бъдат спазени. Върху по-голямата част от терена асфалтовата настилка вече е положена. Според договора между „Тир Паркинг Русе“ ЕООД и Община Русе строителството трябва да бъде извършено за 165 дни, а цялото съоръжение да влезе в експлоатация за 300 дни. Това значи, че към края на май паркингът трябва да е готов, а въвеждането му в експлоатация да стане до средата на октомври.
Паркингът се изгражда от фирмата на общинска земя, след като през миналата година тя спечели открития конкурс за учредяване на възмездно право на строеж върху терен общинска собственост за срок от 30 години. За отстъпеното право на строеж ще заплати общо 18 200 000 лв. за 30 години. От тях 6% (или малко над 1 млн. лв.) бяха изплатени преди подписване на договора през ноември миналата година. Остатъкът ще се заплаща на 29 равни годишни вноски или малко под 600 хил. лв. на година, което ще осигури твърди приходи в общинската хазна. 
Успоредно с това се строи общински буферен паркинг на бул. „България“. Той е с площ 45 дка и ще събира 75 тира.
За изпълнител в края на февруари беше избран единственият участник в обявената обществена поръчка - регистрираната в Драгоман фирма „Люник“ ЕООД. Дружеството предложи да извърши дейностите за срок от 320 календарни дни. Средствата за строителството възлизат на 3 млн. лв. и са осигурени с постановление на Министерския съвет от 5 ноември 2021 г.