Да се направят промени в Наредба 6 за за условията и реда за установяване на жилищни нужди, настаняване под наем и продажба на жилища - общинска собственост, които да ускорят поетапното обновяване на общинският жилищен фонд предлага съветници от групата на МК „Съюз на демократичните сили“. Всички граждани могат да предоставят мнение, предложения и становища по нея в срок до 13 май 2023 г.
Съветниците Деян Недков, Елеонора Николова, Станимир Станчев и Иван Григоров предлагат през продажбата на общински жилища по вече изготвения списък с класирани кандидати да продължи и тази година с нови 47 броя. 

Като с получените средства да се възложи и построи нов общински жилищен блок на терен - собственост на общината, при условия, изисквания и параметри гласувани от Общински съвет Русе. 
„От близо 500 класирани заявителя за закупуване на общински жилища, до момента жилища са закупили 43-ма от кандидатите. Месец март 2023 г. беше теглен жребий между 12 заявителя с еднакви точки (от позиция 62 до 80 от списъка с класирани кандидати) за да се определят кандидатите за останалите 4 жилища определени за продажба. Много от тези кандидати, както и тези след 80-та позиция в класирането останаха силно разочаровани, че няма да могат да закупят жилището, в което те са живели дълги години, в което жилище са направили ремонти и подобрения, за които са вложили собствени средства, и което жилище чувстват като „моят дом е моята крепост“, казват съветниците. 
Те предлагат ежегодно, по предложение на кмета на общината, общински съветник или група общински съветници Общинският съвет да определя максимален брой жилища за продажба, но не повече от 3% от общия брой. Като не по-малко от 97% от получените средства са за придобиване на недвижими имоти. С оглед на продажната цена на вече закупените апартаменти, която цена на квадратен метър е около 1500 лв. и цената на ново строителство (без печалба за инвеститор и цена на терена), считаме, че може да се постигне обновяване 1 към 1 спрямо продадена и новопостроена квадратура, а при добро планиране и проектиране на по-компактни и функционални апартаменти може да се постигне и увеличение на жилищния фонд като бройка апартаменти, смятат вносителите.
Според тях предложените промени ще доведат до значително обновяване на общинският жилищен фонд. Новопостроените апартаменти, при добросъвестно поведение от наемателите, няма да се нуждаят от ремонт минимум 10 години и ще се спестят средства на Общината и данъкоплатеца. А от друга страна наемателите закупили апартаменти няма да се водят нуждаещи се и в новопостроените апартаменти ще се настанят лица от списъка с нуждаещи се.
Предлага се броят на жилищата за настаняване под наем на граждани с установени жилищни нужди да бъде установен на минимум 1400, за да се гарантира, че Общината ще може да изпълнява социалните си функции по осигуряване на дом за крайно нуждаещи се русенци.