Трима са кандидатите в поредния конкурс за омбудсман на Русе, обявен от Общинския съвет през февруари. Той се провежда за шести път през последните 10 години - през 2013-а, 2014-а, 2016-а и два пъти през 2021 година.
Двама от тях са познати. Единият е редовно изказващият се в Общинския съвет като гражданин Мариян Димитров, който кандидатства в почти всички избори, както и във всяка от последните процедури за обществен посредник.
Вторият е някогашният шеф на „Подкрепа“, а по-късно и директор на Инспекцията по труда Валентин Димитров, който се явява за втори път.
Новото лице е Наталия Къснеделчева, бивш управител на „Винпром Русе“, която два пъти е била кандидат за депутат - през 2009 година от НДСВ и през април 2021-а - от „Републиканци за България“.
И тримата са допуснати до събеседването на 24 април от 17.30 часа в заседателната зала на Община Русе, където ще имат по 5 минути за изложение и ще отговарят на въпроси.
Според източници от Общинския съвет този път шансът да се избере обществен посредник е съвсем реален. Това означава, че някой от кандидатите трябва да събере 2/3 подкрепа на общинска сесия или 33 гласа, ако в залата са всички 51 съветници.