30 жени и трима възрастни мъже, потърсили у нас спасения от войната в Украйна, започват тази седмица в Русе интензивни курсове за обучение по български език с акцент върху професионално ориентиране. Занятията се провеждат в обновената зала на Хуманитарния център на „Каритас“ в Русе на ул. „Богдан войвода“ 3.
Бежанците са се установили трайно в България, затова искат да учат или да усъвършенстват езика и да могат да се реализират пълноценно на пазара на труда.
Преподавателките Петя Ханджиева и Веселина Гачевска са учили на български език поколения чуждестранни студенти в Русенския университет. Владимира Велинова още миналата година води като доброволец едни от първите курсове по български език, организирани в Русе за украинските бежанци.
Очаква се програмата на обучението да бъде одобрена от Катедрата по български език, литература, история и изкуство на Русенския университет и това да бъде отразено в сертификатите, които ще получат успешно завършилите.
Обучението се организира от Русенската католическа организация „Каритас“ като част от инициативата „Достъп до пазара на труда за бежанци от Украйна и от други страни на произход“, осъществявана от мрежата на „Каритас“ в България в партньорство с Върховния комисариат за бежанците на ООН.