Сделките с имоти в Русе са отбелязват драстичен спад за трето поредно тримесечие в началото на 2023 г., показват данни на Агенцията по вписванията. В периода януари-март са сключени 1095 покупко-продажби, при 1369 за предходното тримесечие. 
След като Европейската централна банка започна да покачва лихвите през лятото на миналата година, банките полека затягат условията за кредитиране у нас, което се отразява на покупките със заемни средства. Данните на Агенцията по вписванията показват и намаление на вписаните ипотеки спрямо предходното тримесечие. Законовите ипотеки, използвани при покупките на ново строителство, са едва 63, а договорните за закупуване на съществуващо жилище с банков кредит са 205. Повече са заличените ипотеки - 277, което показва, че повече русенци са изплатили кредитите си отколкото са взели нови.
Повишените лихви на ЕЦБ все още не оказват толкова съществено влияние на имотния пазар у нас, тъй като едва няколко банки предлагат кредити с референтен лихвен процент на база Euribor - междубанковия лихвен процент в Еврозоната. За повечето наши кредитни институции референтният лихвен процент се изчислява на база средните лихви, изплащани по привлечените от тях депозити, а по сместяванията процентите са все още някъде между 0 и 0,50 годишно. Този референтен лихвен процент се променя само два пъти годишно, така че по-високи нива можем да видим след 1 юли 2023 г.