Да се промени наредбата за устройство и работа на органите за приватизация и следприватизационен контрол в Община Русе, настоява от името на СДС общинският съветник Деян Недков. Предложението си за корекция в нормативния акт той е внесъл официално в Общинския съвет. Недков се обосновава с несъразмерно високите възнаграждения за членовете на Комисията за приватизация и следприватизационен контрол (КПСК). В момента за всяко свое участие в заседание те получават по една минимална заплата (780 лева), докато съветниците във всички останали комисии вземат по 18% от МРЗ или 140.40 лева.
Общинските съветници от СДС считат, че този текст на наредбата, приет през далечната 2004 г., когато размерът на минималната работна заплата за страната е бил 120 лева и е стартирала масовата приватизацията, не съответства на актуалния размер на минималната работна заплата и на броя приватизационни сделки през последните години. Смятаме, че работата, задълженията и натовареността на комисията, не се различават от тези на постоянните комисии към ОбС-Русе. Затова предлагаме възнаграждението за участие в КПСК да се приравни към възнаграждението за участие в постоянна комисия към ОбС-Русе, пише в предложението.
Според Деян Недков прекомерните възнаграждения за участниците в тази комисия струват на Общината около 80 000 лева годишно. Той е направил официално запитване за проведените от нея заседания през последните три години и изплатените за тях хонорари. Според неговата неофициална информация обаче провежданите заседания са под едно на месец.
На всяка сесия разглеждаме към 40 точки и 30 са за продажба на общински имоти. От тях обаче само 1-2 са за търговски обекти, каквито трябва да разглежда Комисията по приватизация. Това обикновено отнема не повече от час. Много по-натоварена е Комисията по общинска собственост, през която преминават останалите продажби, но членовете й получават 18% от МРЗ. А в КПСК - 100% от МРЗ, обясни Недков.
Общинският съветник очаква предложението му да бъде разгледано на сесията през май след като мине 30-дневният срок за обсъждане.