Фотоизложба, посветена на 10-тата годишнина на болницата, бе открита във фоайетата и коридорите на Университетска болница за активно лечение „Медика Русе“ в Световния ден на здравето и професионален празник на здравния работник - 7 април.
Всекидневието на медиците, надпреварата им с времето, когато спасяват живот или облекчават болка и удовлетворението им, щом се справят и видят спокойствие и надежда в очите на пациентите се, майсторски за запечатани от обектива на фотограф Мирела Партинова.
„Медика Русе“ навърши 10 години на Благовещение - 25-ти март. От откриването й болницата осигурява първокласна медицинска помощ и непрекъснато разширява развиваните в нея медицински специалности. За 10-те години медицинска помощ в болницата са получили над 170 000 пациенти.
Само за десетилетие в „Медика Русе“ са разкрити 26 отделения и клинично-диагностични структури - над три пъти повече от тези в началото. Болницата развива уникални в региона дейности като лицево-челюстна и гръбначна хирургия. Най-новата структура е отделението по Медицинска онкология, което отваря врати в началото на месец март.
Лечебното заведение е оборудвано със съвременна апаратура, отговаряща на всички международни стандарти, като едно от последните попълнения е ултрамодерният ядрено-магнитен резонанс с марката „Сименс“. Но дори най-добрата техника не лекува, правят го лекарите. Затова „Медика“ не спира да привлича както специалисти на национално и световно ниво, така и желаещи да се обучават и развиват младе специалисти. Именно за тях е осигурена първата и единствена в страната частна ведомствена детска градина „Дъга-Русе“.
Болницата работи в тясно сътрудничество с всички медицински университети в страната, както и с други лечебни заведения и институции. От 3 години към е основан и Департамент по научно-развойна дейност.