Драматичен театър „Сава Огнянов“ ще бъде домакин на 29 и 30 април на първата международна театрална среща „Русенски дискурси“ 2023 г., посветена на творчеството на австрийския драматург Юра Зойфер.
Срещата се организира от театъра заедно с австрийските партньори от „Юра Зойфер Гезелшафт“, Театър „Архе“ (Виена) и Международното дружество „Елиас Канети“ и е първата по рода си в България. Очаква се да присъстват театроведи от България, Австрия, Турция и Чехия, Великобритания, Германия, Норвегия и Египет.
Събитието ще предложи редица дискусии и лекции за живота и творчеството на Юра Зойфер, като от българска страна участие ще вземат директорът на театъра Боян Иванов, председателят на Международното дружество „Елиас Канети“ проф. Пенка Ангелова, театроведът Крум Гергицов, театрoведът доц. Асен Терзиев.
В програмата са включени още виртуална изложба, посветена на живота на Юра Зойфер, прожекции на театрален спектакъл и опера по пиесата на Юра Зойфер ДКраят на светаУ, както и спектакълът ДАсторияУ по едноименната пиеса на австрийския драматург, с режисьор Валерия Минева и с участието на студенти от НАТФИЗ.
Сред целите на „Русенски дискурси“ 2023 са български режисьори, драматурзи и директори на театри да се срещнат с чуждестранни потенциални европейски партньори, да бъдат установени трайни контакти и да бъдат обсъдени идеи и възможности за съвместни нови проекти, а Русе да се утвърди като център за международно сътрудничество в областта на театралното изкуство.
Поканени са директорите на българските театри, режисьори, драматурзи и свободни артисти, които ще имат възможността да обсъдят с чуждестранните гости възможностите за бъдещо сътрудничество в нови международни театрални продукции.