Какво е положението с осветлението на Градския стадион, при положение че БФС разпореди следващото първенство да започне през юли при очертаващите се редовни по това време на годината тежки жеги в Русе? С този въпрос „Утро“ потърси шефа на общинското предприятие „Спортни имоти“ Борислав Рачев.
„Както виждате, полагаме огромни усилия по поддръжка на терена. Мисля, че той се намира в много добро състояние предвид сериозните грешки по изграждането му. Що се отнася до осветлението, то е в режим на неизтекъл още гаранционен срок и е ангажимент на фирма „Тарктур“. Дали можем да влезем в дирите й? Не! Но понеже тече гаранция, ние като Община нямаме законово право да инвестираме и работим по осветлението. Факт е, че има проблеми с всички захранващи табла. И аз искам всичко да е наред, но на този етап не можем да направим нищо“, коментира Борислав Рачев.
Фамозната фирма „Тарктур“ спечели държавна обществена поръчка по ремонта на терена и осветлението на стойност близо 1 милион лева. Без никакъв опит в тази сфера фирмата остави игрище-тресавище и осветление, захранвано, поне според наши източници, с електрически табла от Китай. В резултат таблата гърмяха на поразия, а едно от тях се и запали след мач срещу „Славия“.
При едно от посещенията си в Русе, бидейки още спортен министър, Красен Кралев реагира гневно на въпроса защо фаворизираната от ведомството му фирма не свърши качествена работа.
„Всичко е наред!“, избухна Кралев.
Обяснението му пък за лошото състояние на терена бе, че било много натоварено, а и служителите на „Спортни имоти“ не полагали „професионални грижи“ за поддръжката му.
След редица публикации на „Утро“ прокуратурата се зае да извърши проверка, но така и не бе даден отговор трябва ли да се потърси сметка от поръчителите и изпълнителите на ремонта.
Вероятно „всичко е наред“.