Двама творци, оставили отпечатък не само в русенската, а и в националната култура - арх. Цвети Русинов и джазменът Илко Петров, ще бъдат обявени за почетни граждани на Русе.
Арх. Цвети Русинов напусна този свят на 6 март, но духът му ще остане завинаги в най-големия и красив град на Дунав. Роденият на 26 януари 1954 година в Лом архитект се мести със семейството си в Русе през 1977 година и до последния си дъх е отдаден на града, с който взаимно се приемат за свои. Неговия подпис носят над 3500 проекта, които допълват и развиват изящната архитектура на Русе, негова е и инициативата за християнизирането на Пантеона на възрожденците, неговият почерк личи в десетки градоустройствени решения. Освен като изявен професионалист и интелектуалец арх. Русинов ще бъде запомнен и като основател на Лайънс клуб Русе и щедър дарител за обществени каузи.
Предложението за удостояването му с почетното звание е на кмета Пенчо Милков и 30 общински съветници. 
Почетен гражданин на родния си град ще стане и легендарният барабанист на джаз оркестър „Русе“ Илко Петров. Предложението е направено от председателя на „Русенска джаз колегия“ и е внесено за гласуване от председателя на ОбС Иво Пазарджиев.
Илко Петров е роден на 2 декември 1943 година в Русе. С музика се занимава от 7-годишен - първоначално свири на цигулка. Зад барабаните сяда като студент във ВИММЕСС, когато се включва в Биг Бенда на университета, ръководен от Боби Русев. Любовта му към джаза, го свързва с Любо Теохаров, Владо Данев-Голямата Гъба, Петър Петров-Парчето. Именно Петър Петров-Парчето го поканва да свири апоследователно в няколко джаз формации. Са“Русе“ (1964 г.) заедно с диригента и композитора Александър Владигеров и Петър Петров-Парчето се включва във възстановяване на джазовия живот в града. Тази година Илко Петров ще отпразнува своя 80-годишен юбилей.