Трима души са задържани при вчерашната специализираната операция във Ветово, съобщиха от Районната прокуратура в Русе. Операцията е била съвместна между МВР и прокуратурата и се е провела на териториите на областите Русе и Велико Търново във връзка с водени досъдебни производства за телефонни измами.
Още в 6.30 часа сутринта полицаите са започнали обиски по домове във Ветово. Извършено е претърсване на шест адреса, откъдето са иззети множество мобилни телефони, СИМ карти и документация.
Сред арестуваните във Ветово са съпругът и синът на София Димитрова. Семейството отрича да се занимава с телефонни измами. Мъжът е пенсионер по болест от година и половина, с 10 стента на сърцето.
„Влизат вътре качулките. Ние питаме какво искате, защото чуваме потрошени стъкла, вратите ми и почват да го бият, носят линейки, ей такива работи. Ние ги питаме - за какво ни биете, ние нямаме, нищо не сме направили. Те викат, ние правим акция. Е каква е тая акция, дето го набиха мъжа ми. Мъжът ми вдигна кръвно, те - нищо няма, децата крещят - нищо ви няма. Туй е, стресираха ни, набиха ни, туй е положението“, разказа жената.
Около 10 микробуса на полицията и жандармерия със служители на реда са участвали в акцията. След арестите близките на задържаните се бяха събрали пред районното управление във Ветово, за да разберат какво става.
„Някъде към 6-6.30 сутринта са влезли, тършували са, гледам има доста счупени стъкла, разбити врати, бити хора, така чувам поне аз. Не съм ги видял. Доста щети по къщите, малки деца са имали вътре. Плачат децата, въобще хора, които нямат и представа за какво става въпрос“, каза Васил Василев, съсед на един от проверяваните.
Той признава, че Ветово наистина има лоша слава, но твърди, че местните не се занимават с незаконни неща. „Ние не претендираме, че сме цвете за мирисане, но общо взето нашите хора в България не се занимават. Като казвам нашите хора, имам предвид населението във Ветово, не се занимават с тези неща“, допълни Василев.
На проверяваните е направена задълбочена проверка на НАП по отношение имотното състояние на лицата и техните близки, а Регионалната дирекция за национален строителен контрол по отношение на евентуално незаконно построените им къщи.
Междувременно Районният съд в Русе одобри споразумение между Х.А. и Д.Д. от Ветово и прокуратурата, които се признаха за виновни за три телефонни измами. Двамата, на 31 и на 29 години, официално безработни, многократно осъждани от различни съдилища в България за същото престъпление, като вторият е излязъл от затвора през август 2018 г.
От 16 юни до 13 юли 2021 двамата съседи и приятели направили три удара в Гърция по добре познати у нас схеми, при които измъкнали 25 500 евро и златни накити. За муле им служила българка в Гърция. Тя е задържана от местната полиция и ще бъде съдена там. И най-вероятно ще получи доста по-строго наказание от това, което ще изтърпят Х.А. и Д.Д. - съответно 9 месеца и година и 5 месеца затвор.