Имало ли е купен вот в Русенско? Ако се съди по резултатите в определяните като най-рискови секции в областта, отговорът е по-скоро не. Връщането на хартиената бюлетина върна възможността дилърите на гласове да продават гласове, които контролират с предварително попълнени бюлетини. И такива случаи без съмнение е имало. Поне в Русенско обаче не изглежда да са били много.
„Утро“ прегледа детайлно резултатите в девет избирателни секции в областта, определени като най-рискови в платформата „Ти броиш“. 5 от тях са в община Русе, две - в Сливо поле, а по една - във Ветово и Две могили. Анализът показва малко по-голяма активност в сравнение с изборите през октомври 2022 г. Гласувалите са с 11 на сто повече. В реално изражение обаче бройката съвсем не е голяма - едва 140 гласа. И увеличението на избирателната активност в тези секции е нараснала от 19,8% на 22%, което не изглежда твърде съществено.
В някои от рисковите секции има дори по-малко гласували тази неделя, отколкото на предишните избори. В секция 52 в Русе, в ОУ „Алеко Константинов“, например от 894 избиратели в списъците са гласували само 58, при 62 преди 6 месеца. По-малко са подадените гласове в секция 16 във Ветово и секция 4 в Сливо поле.
Червена лампичка палят резултатите в секция 190800005 в Две Могили, където ДПС увеличава привържениците си от 35 на 77, което е със 120% повече, но като реален брой не е толкова впечатляващо.
Най-висока избирателна активност сред рисковите секции е регистрирана в Малко Враново, където от 813 избиратели са гласували 306 - 37,6%. И 128 от тях или 42% са за ДПС - двойно повече, отколкото през октомври 2022 г. В такива малки населени места, с концентрация на етноси от малцинствата, такива резки промени не изглеждат сензационни и е трудно да се каже дали се дължат на купен вот, или на по-добра агитация сред потенциалните гласоподаватели. А и гласуването не е чак толкова масово.
 По същия начин изглеждат и резултатите в секция 190800005 в Две Могили, където ДПС увеличава привържениците си от 35 на 77. Което е със 120% повече, но като реален брой не е толкова значително.