На 17 май ще се проведе първото заседание по делото, което областният управител Анатоли Станев и седем граждани заведоха срещу решението на Общинския съвет за повишение на максималните цени, на които могат да возят таксиметровите фирми в Русе. То бе прието на 13 декември в очевидно нарушение на законовите процедури, но изглежда ще остане валидно още поне месец и половина. И ако няма решение на съда при първото му заседание по същество, нищо чудно тези цени да се запазят до октомври, когато следва да се вземе решението за следващата година.
На декемврийската сесия в края на 2022 г. Общинският съвет реши за настоящата 2023 г. да максималните цени по дневна и нощна тарифа да се увеличат до 1.50 лв. и 1.80 лв. Това обаче стана месец и половина след крайната дата 31 октомври, което прави решението невалидно. Областният управител веднага реагира на това несъответствие и поиска решението да бъде коригирано. Такава точка влезе за разглеждане на януарската сесия, но без много дебати съветниците решиха да не вземат никакво отношение и да оставят бакиите им да се оправят от съда. Той поиска страните да представят различни документи и едва сега започва разглеждането на жалбата по същество. 
Щом решението на Общинския съвет бъде отменено в сила ще останат миналогодишните цени - минимални от  0,89 лв./км и 0,99 лв./км, а максимални - 1.29 лв./км и 1.49 лв./км. За наш, а и на фирмите за таксиметрови услуги късмет, от началото на годината няма много причини за поскъпване на превозите. Цената на петрола е под нивата от декември 2022 г., а още по-значително е поевтинял метанът, който използват голям брой таксиметрови автомобили. И трябва да се надяваме, че координираните мерки срещу високата инфлация в цяла Европа ще проработят, така че ситуацията няма да се промени рязко в неблагоприятна за бизнеса и за потребителите посока.