8 години затвор поиска прокуратурата за бившата областна управителка Мария Димова.
В София взривиха мавзолея и нямаше дело. А Димова е невинна и трябва да бъде оправдана, обяви един от адвокатите й Красимир Донков. Другият е бившият депутат от Русе и зам.военен министър в правителството на НДСВ Илко Димитров.
Пледоариите продължиха до късно вечерта. Днес сутринта ще бъде дадена последна дума на подсъдимите и съдът ще определи кога ще прочете присъдата за всичките 7 обвинени по делото за скандалната сделка с резиденцията в „Липник“ - осъдителна или оправдателна. 
Четири часа продължи обвинителната реч на прокурора Кремена Колицова, която бавно и методично обясни как според нея областната управителка Мария Димова е задвижила и осъществила скандалната замяна на резиденцията за 5 апартамента в центъра. Димова е ходила като куриер до София да носи документите за сделката, командировъчните й подозрително съвпадат с датите, на които тази сделка е трябвало да бъде придвижвана до министерството, смята прокурорът. Това се е налагало, за да стане сделката възможно най-бързо, тъй като от началото на 2009 година влиза в сила закон, с който се забраняват заменките на държавни имоти. Димова е извършила престъпление по служба, умишлено е склонила оценителката да даде невярно заключение и е сключила неизгодна за държавата сделка, като е действала с пряк умисъл и с цел да облагодетелства „Хотел мениджмънт“, категорична беше Колицова. А после на практика е направила дарение на Мишо Бирата, като му е оставила, без една стотинка, цялото обзавеждане на резиденцията, включителнто пиано, скулптури и медни пана и обзавеждане, бракувани като „негодни“. Включително полилей, оценен три години по-рано на 1500 лева.
„Безспорно сред тези вещи е имало произведения на Кольо Желязото и Георги Радулов, но те не са уникати. За пианото и до днес няма експертиза дали може да се ползва. Няма доказателства, че вещите са годни. А и къде са доказателствата, че Тодор Живков изобщо е идвал в тази резиденция, скочи адвокат Красимир Донков. Замяната на държавния имот срещу 5 апартамена изобщо не е плод само на действията на областния управител, тя е минала за одобрение през специална структура за оценяване към МРРБ, постоянна комисия към министерството и накрая е получила разрешение от министъра. Няма как Димова да е наредила на Асен Гагаузов да разреши замяната, той дори не е бил от нейната партия, контрираха адвокатите. Според тях замяната е била напълно законосъобразна и не е в ущърб на държавата.
За оправдателни присъди пледираха адвокатите и на оценителката Радка Настева, която всъщност е извършила оценките на заменените имоти, както и петте бивши областни служители: Глория Арабаджиева, Кристиян и Диана Вълчеви, Стела Георгиева и Нина Николова. Последните пет подсъдими имат обвинения само за участието си в комисията по инвентаризация, която е трябвало да огледа обзавеждането от резиденцията. И е дала становище за неговото бракуване. Според прокуратурата служителите изобщо не са ходили в резиденцията, за да видят вещите.
Остава да се види резултатът. Сега всичко е в ръцете на съдия Юлиян Стаменов и двамата съдебни заседатели. Решението на делото най-вероятно няма да бъде произнесено веднага, за да може съдът да прецени всичките доводи на обвинение и защита. А е възможно за това да има нужда от още няколко дни.