По-големият брат на известния писател и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир Георги Чорбаджийски е една изключително интересна личност, която е много тясно свързана с развитието на обществено-политическия живот в Казанлък. Това каза директорът на Национален парк-музей „Шипка Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов, който представи научен доклад, посветен на приноса на Георги Чорбаджийски за Града на розите.
Георги Чорбаджийски е най-голямото дете в семейството, роден е през 1876 година и е с 14 години по-голям от своя по-популярен брат. Той е дългогодишен учител, а след Първата световна война в периода от 1922 до 1946 година е почти несменяем председател на Съюза на запасните подофицери в Казанлък. „Докладът разказва за неговия принос в качеството му на член и председател на Съюза в организацията на Бузлуджанските чествания, посветени на Хаджи Димитър и неговите четници през 20-те години на 20 век. Това е периодът непосредствено след Първата световна война, когато в страната бушува гражданска война, остро политическо противопоставяне, а съюзът има своята роля в тези процеси“, посочи д-р Чавдар Ангелов. Той подчерта, че въпреки всичко в периода от 1920 до 1929 година неизменно на връх Бузлуджа със съдействието и участието на Съюза на запасните подофицери в Казанлък всяка година се организират и провеждат възпоменателните церемонии, свързани с Хаджи Димитър.
„Разбира се, отношението на Георги Чорбаджийски към този проблем не се затваря само с честванията на Бузлуджа, предприети са и много инициативи в град Казанлък и околните селища, които имат връзка с отделни четници или с друго събитие, свързано с тази прословута чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“, коментира още д-р Ангелов.
По думите му Георги Чорбаджийски е много активен и като автор на текстове. Той е дългогодишен сътрудник на различни национални и регионални издания – вестник „Искра“ в Казанлък, органа на Съюза на запасните подофицери в. „Подофицерска защита“, вестникът на организацията на пострадалите от Първата световна война „Инвалид“. „Оказа се, че той е много ползотворен не само като брой публикации, а и като разнообразие на темите, които го вълнуват и по които пише – от една страна има дописки, които отразяват преминалите чествания или други инициативи, свързани с Хаджи Димитър и Стефан Караджа, също така има много материали, които са коментари на различни проблеми – местно самоуправление, възпитание на учениците, дописки на религиозна тематика“, разказа д-р Чавдар Ангелов. Той допълни, че Георги Чорбаджийски е възпитаник на Самоковското религиозно училище, което завършва през 1896 година. 
Според директора на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ не незаслужени, а по-скоро поради някаква „разсеяност на изследователите“, Георги Чорбаджийски стои в сянката на своя именит брат Чудомир. Д-р Ангелов изрази надежда с представения доклад да се постави началото на една по-дълга поредица от материали, свързани с брата на Димитър Чорбаджийски и той също да стане известен на по-широката общественост. „Надявам се с това съвременниците ни да разберат, че голямото Чудомирово семейство е типичен пример за едно българско семейство от края на 19-и и началото на 20-и век, което е възпитано по определен начин и участвало в такива големи събития като опитите да бъде възстановено българското национално единство“, каза още той. Д-р Чавдар Ангелов подчерта, че в този труден военен и междувоенен период хора като Георги и Димитър Чорбаджийски са интересни с това, че са останали в родното си място и са работили много активно за културното и стопанско развитие на региона, с което са допринесли за това България да бъде изграждана и възстановявана. 
Д-р Чавдар Ангелов е един от организаторите и участниците в днешната научна конференция „Чудомир – познатият непознат“, състояла се в едноименния литературно-художествен музей в Казанлък като част от програмата на „Чудомирови празници 2023". По време на конференцията бяха представени 12 доклада на учени от цялата страна, свързани с живота и творчеството на Чудомир.