Д-р Борислав Андреев е роден в Русе. През 2009 година завършва Английска гимназия „Гео Милев“. През 2016 година се дипломира в Медицинския университет в София. След дипломирането си става част от екипа на отделение „Съдова хирургия“ в УМБАЛ „Канев“, където работи и до днес. През 2021 година придобива специалност „Съдова хирургия“. Д-р Борислав Андреев е член на Български лекарски съюз, на Българско национално дружество по съдова, ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА) и на Европейското дружество по съдова хириругия (ESVS). Има кабинет и в Медицински център 1 ( бившата Втора поликлиника) на ул. „Борисова“ 36, където приема пациенти във вторник и петък от 14 до 18 часа.

- Д-р Андреев, Какво представлява хроничната артериалната недостатъчност на долните крайници?
- Хроничната артериална недостатъчност на долните крайници е състояние, характеризаращо се със стеснение или запушване на главните артерии на долния крайник, причиняващи несъответствие между кислородните нужди и доставката на кръв към крака. С други думи, наблюдава се намаляване на притока на кръв към тъканите на крайника. Най-чувствителни към намаленото кръвоснабдяване са мускулите. Ето защо именно
мускулните болки са сред основните симпмтоми на хроничната артериална недостатъчност на долните крайници
- Коя е причината за развитието на това заболяване?
- В 90% от случаите се касае за атеросклероза. Това е социалнозначимо заболяване, поразяващо всички артерии в човешкото тяло. То може да ангажира артериите на мозъка, сърцето, хроносмилателната система, бъбреците и не на последно място артериите на краката. Атерогеназата е бавен, постепенно прогресиращ процес.  При него се наблюдава натрупване на липиди, холестерол, калций и др. в артериалната стена. Това натрупване води до образуване на плаки, които променят стената на артерията и причиняват нейното стеснение. Ненавременната диагностика, профилактика и лечение на атеросклерозата на долните крайници довеждат до значително влошаване качеството на живот, инвалидизация и в някои случаи дори ампутация на долен крайник. В по редки случаи причината за периферна артериална болест може да бъдат: възпаление на кръвоносните съдове, травма на крайниците, необичайна анатомия на сухожилията и мускулите, излагане на радиация. 
- Кои са рисковите фактори за развитие на атеросклероза?
- Рисковите фактори са добре известни. Те са: тютюнопушене, захарен диабет, високо кръвно налягане, повишен холестерол, заседнал начин на живот, затлъстяване и наднормено тегло, напредване на възрастта и хроничен стрес. Всеки трябва да знае, че влиза в
рискова възраст за развитие на атеросклероза след 50-годишна възраст при мъжете и 55 г. при жените
Ако към това има наличие на поне още един от гореспоменатите рискови фактори, конкретният човек трябва да бъде преглеждан от съдов хирург поне веднъж годишно. 
- Какви са симптомите на хроничната артериалната недостатъчност на долните крайници?
- Коварното при това заболяване е, че то с години може да протича безсимптомно и чак на финала, когато стеснението обхване повече от 70% от съда или се запуши внезапно, симптомите да се проявяват драматично с тежки усложнения. Най-честият симптом на хроничната недостатъчност е умора, схващане и болка в мускулите на долните крайници, проявяващи се след изминаване на определено разстояние. Болката принуждава болния да спира, за да почива. Скъсяването на изминатото разстояние говори за напредване на процеса и изисква незабавна лекарска намеса. Болката може да се засили и да премине от периодична в постоянна. Други симптоми са понижената температура на ходилата, промени в цвета на кожата на долните крайници - първоначално кожата е бледа, но с прогресиране на заболяването става тъмночервена, на петна (ливидна).
Възможно е развитието на трофични промени по кожата - кожата става суха, лющеща се, намалява окосмяването
В по-напредналите стадии се появяват и черни петна по пръстите на стъпалото поради некроза на тъканите. 
- Как се диагностицира болестта?
- Диагнозата се поставя от специалист по съдова хирургия. Първоначалните изследвания са безвредни и безболезнени. Към тях спадат оценка на артериалните пулсации на долния крайник. Както и ултразвуковата доплер сонография, която е високоспециализиран метод за диагностика. До голяма степен тя ориентира специалиста за степента на стеснение и неговата локализация. При нужда от по-задълбочени и подробни изследвания може да се извърши компютърна томографска ангиография или конвенционална ангиография. При тези изследвания се инжектира контрастно вещество и се използват рентгенови лъчи, за да се покаже притока на кръв и да се открият евентуални стеснения или запушвания. След поставянето на диагноза лечението зависи от стадия на заболяване и неговата първопричина. 
- Какво е лечението на периферната артериална болест?
- В началните стадии на заболяванието се започва с  консервативно лечение. От съществено значение е изграждане на правилна профилактична стратегия, насочена към съвкупността от рискови фактори, стоящи в основата на развитие на атеросклерозата. На първо място категорично преустановяване на тютюнопушенето, контрол на кръвната захар при диабетици, поддържане на нормално кръвно налягане и ниски нива на „лошия“ холестерол, поддържане на здравословно тегло и редовна физическа активност. Физическите упражнения са нещо безплатно, достъпно, лесно и приятно. От пациента се очакво единствено малко воля в началото.
Ходенето пеша е особено полезно при хронична артериална недостатъчност на долните крайници
Доказано е, че ежедневните разходки подобряват кръвоснабдяването на долните крайници. 
Медицински център 1 разполага с пълния набор от специалисти и апаратура, нужни за цялостната диагностика, профилактика и лечение на атеросклерозата. Сигурен съм, че пациентите, посетили нашия медицински център, ще получат навременна, качествена и адекватна медицинска помощ.
 Консервативната терапия се провежда и със съдоразширяващи медикаменти. Това са лекарства, които подобряват кръвоснабдяването на крайниците и доказано увеличават безболково изминатото разстояние. Ако този подход на лечение не даде ефект и оплакванията на пациента не се повлияват, се преминава към хирургично, ендоваскуларно или хибридно лечение.
- Разяснете по-подробно тези три вида лечение?
- Съдовата хирургия се развива все повече в посока на т.нар. безкръвни, миниинвазивни техники, които в специалността се наричат ендоваскуларни. Това са манипулации, които включват
разширяване с балони и поставяне на стентове в мястото на стеснение или запушване
Преимущество на метода са липсата на оперативни разрези, тъй като цялата манипулация се извършва с местна упойка чрез убождане на артерия на крака или ръката. При хирургичното лечение се извършват отворена хирургична операция като байпас на периферните артерии, за да се пренасочи кръвният поток около запушването на кръвоносния съд. Хибридното лечение е комбинация от първите две. То се използва, когато стесненията или запушванията ангажират повече от една артерия. 
- Какво представлява острата артериална недостатъчност на долните крайници?
- Острата артериална недостатъчност е спешно състояние в медицината. Представалява внезапно запушване на една или повече от големите артерии на ръцете или краката. Състоянието е критично и изисква спешна медицинска помощ, тъй като има заплаха за жизнеността на крайника. Отпушването на артериите трябва да се извърши до 24 часа от настъпване на оплакванията. Недопустима грешка е пациентът да се остави вкъщи или да се лекува консервативно с обезболяващи.
- Какви са симптомите за остра артериална недостатъчност?
- За разлика от хроничната артериална недостатъчност, при коята симптомите се развиват постепенно, при острата
оплакванията започват внезапно, с много силна болка в стъпалото или дланта
Болката е рязка, понякога непоносима. Крайникът става ледено студен с восъчнобледа оцветка. Появяват се и лилави петна. Отново бих искал да повторя, че при наличие на такива симптоми пациентът трябва незабавно да потърси помощ от съдов хирург, тъй като ненавременното отпушване на артериите застрашава крайника от ампутация, а понякога и живота на пациента. 
- Кои са причините за острата артериална недостатъчност?
- Причините за това на първо място е попадане на част от тромб, образувал се в сърдечните кухини, в артериите на крайниците. Състоянието се нарича емболия и то се наблюдава при болни със сърдечни заболявания, при които има условия за образуване на тромби в сърдечните кухини. Такива състояния са: аритмия, преживян миокарден инфаркт, клапни пороци. На второ място - острата артериална недостатъчност на крайниците може да се предизвика от образуването на тромб в областта на стеснение, развило се вследствие на атеросклероза. Други по-редки причини са травма на артерията, възпалителни заболяания (Болест на Бюргер) или емболия от разширение на надстояща артерия (аневризма).
- Какво е лечението?
- Лечението на това състояние най-общо цели отстраняване на тромба и възстановяване на кръвния ток.  При невъзможност за това се извършва
заобикаляне на запушения участък с изкуствена протеза или вена от пациента (байпас)
Друг вариант на лечение е инжектирането на тромболитик. Това е медикамент, който разгражда тромба. Ако отпушването не се извърши до 24-ия час, крайникът загива и се развива гангрена, която е необратимо състояние. В този случай единствената възможност остава ампутацията на крайника. Важно е да се подчертае, че при съмнение за остра артериална недостатъчност на крайниците всяка минута е ценна. Пациентите не трябва да търсят направление или да чакат преглед от общопрактикуващ лекар. Най-добре е да се обърнат към екипите на спешна помощ, които са подготвени да се ориентират бързо за диагнозата и да ги насочат и транспортират за спешно оперативно лечение.У