Депутатският мандат ще има по-голяма тежест в 19 МИР - Русе и за да влезе някой в парламента на 2 април, за него трябва да гласуват с поне 1000 души повече, отколкото на предишните избори през октомври 2022 г. Това е така, понеже от нашия избирателен район влизат вече само 7 народни представители, а не 8 както беше през последните 30 години. 
На 2 октомври 2022 г. гласувалите бяха 68 494 души. И средната тежест на един мандат беше 8561 гласа. Ако активността остане същата, вече ще трябват 9784, като след националното преразпределение вероятно и 6-7 хиляди гласа остатък ще се окажат напълно достатъчни.

За някои кандидат-депутати далеч по-сложна става и задачата за влизане с преференции. През октомври 2022 г. поставеният на пето място в листата на „Демократична България“ Иван Белчев получи 409 персонални вота, които бяха 10,85% от всички гласове за тази формация. Това му позволи от пета позиция да се изкачи на втора и да влезе в Народното събрание, тъй като водачът Надежда Йорданова избра да стане депутат от столичния избирателен район. Сега обаче „Демократична България“ се явява в обща листа с „Продължаваме промяната“. При праг от 7% за зачитане на преференциите, на Белчев и сподвижниците му ще са нужни поне 1325 персонални вота (ако броят гласове за ПП и ДБ остане непроменен).
По-лесна изглежда задачата за Драгомир Драганов от СДС. На предишните избори той получи 1121 преференции, събра 7,24% от гласовете за листата на ГЕРБ-СДС и се изкачи на втора позиция, което му донесе депутатски мандат. Ако повтори това си постижение, той вероятно ще има място и в следващото Народно събрание.
Всички тези сметки обаче ще са верни, само ако броят на гласувалите не се различава съществено от този на предишните избори преди 6 месеца. Социолозите не предричат големи размествания между основните политически сили, но прогнозите сочат много по-ниска избирателна активност. Ако тя спадне, с процента на тази редукция ще намалее и тежестта на мандата. Броят на необходимите преференции, за да се пренареди листата, остава 7% от гласовете за цялата листа.