Очаквам строителният бранш да инвестира както в технологии, така и в кадри, защото човешкият фактор на терен е несравним и с най-модерните иновативни технологии. Това е и едно от най-големите предизвикателства, заради което се налага обикновено да водим разговори за недобро качество или за подобряването му. С тези думи кметът на София Йорданка Фандъкова се обърна към ръководството на Камарата на строителите в България по време на конференция на тема "Предизвикателствата и възможностите в сферата на строителството - ролята на иновациите, новите технологии и уменията", организирана от Камарата и в. "Строител".
Фандъкова отбеляза, че като кмет на града винаги е насърчавала използването на иновациите и технологиите в строителството и изтъкна, че най-добрият пример за съчетание на строителството и науката е проектът за метрото. Тя съобщи, че до края на годината се очаква да бъде готов и проектът за фотоволтаична инсталация на метродепото в Обеля. 
Кметът напомни, че общината е въвела редица електронни услуги в полза на хората и бизнеса, като е разработено мобилно приложение с над 230 000 документа, както и система за дигитално предаване на проекти в сферата на устройственото планиране, единна информационна система за издаване на административните актове на Столичната община, която е съкратила чувствително административното обслужване  – от нужните преди месец или два, сега времето за обслужване е между пет и седем дни.